Recept za neodoljiva poširana jaja s jogurtom koje morate isprobati

3 min. čitanja

Poširana jaja poslužena u mješavini jogurta i bijelog luka turski su specijalitet, koji morate probati. Kažu da je ovaj specijalitet bio i na meniju sultana u 15. stoljeću.

U jelo se tradicionano dodaje umjereno ljut čili Aleppo, začin koji je dobio naziv po sirijskom gradu, gdje se i najviše uzgajao. Poznat je i pod nazivima halaby papričica, pul biber i haleb biber.

Nemate li Aleppo, poslužit će i ljuta ili slatka mljevena paprika. Kuhari širom svijeta zaljubili su se u turski mirisni doručak pa se od recepta do recepta mogu primijetiti varijacije na temu. Neki chefovi će zagrijati jogurt prije posluživanja kako bi bio kremastiji, dok će ga drugi poslužiti hladnog.

Najzahtjevniji dio pripreme je poširanje jaja, ali uz malo prakse lako je doći do rezultata. Kako biste uspješno poširali jaja birajte što svježija jer stajanjem postaju vodena pa se tokom kuhanja u vodi neće lijepo oblikovati. Jaja neka budu hladna jer duže ostaju stisnuta i neće “zaplesati” po posudi, a i lakše ćete tempirati vrijeme kuhanja jer će žumanjak biti tekuć, a bjelanjak čvrst.

Çılbır se ne treba miješati s čimburom, jelom od mljevenog mesa s jajima koje se priprema širom Balkana.

Sastojci:

– 200 g grčkog jogurta
– 1 češanj bijelog luka
– 1 kašikica soli
– 2 kašike maslaca
– 1 kašika maslinova ulja
– 1 kašikica mljevene paprike
– 2 jaja
– 1 kašika jabučnog octa
– Kopar

Priprema:

Uzmite posudu srednje veličine, napunite je vodom do visine od oko 4 cm i zagrijte je. Poklopite je posudom otpornom na temperaturu tako da nema kontakta s vodom i u nju stavite jogurt, sol i usitnjeni bijeli luk. Promiješajte. Kada se jogurt zagrije na tjelesnu temperaturu (provjerite na koži), ugasite vatru, ali ostavite posudu.

Zagrijte maslac i kad lagano počne tamnjeti, ugasite vatru i umiješajte ulje i mljevenu papriku. Ulijte ocat u vodu i prije nego što provrije smanjite vatru. Jaja razbijte u zasebnim posudicama. Kašikom napravite kružni pokret pa unutra spustite jaje i kuhajte na umjerenoj vatri 3-4 minute, pa izvadite šupljikavom kašikom.

Topli jogurt podijelite u dva tanjira i na svaki stavite po jedno jaje, pa prelijte uljem s paprikom te po želji ukrasite koprom.

Podijeli ovaj članak