Brašno se koristi i u kuhanju i u pečenju te je nevjerovatno svestrana namirnica.
Neki brašno ostavljaju u kuhinjskom ormariću baš kao što su ga kupili u supermarketu, u papirnatoj ambalaži. Drugi ga stavljaju u neku staklenu ili limenu teglicu, u plastičnu posudu sa čvrstim poklopcem. Brašno bi trebalo čuvati na hladnom i suhom mjestu, pa, da li je kuhinjski ormar najbolje mjesto? Ne baš.
Većina stručnjaka tvrdi da je najbolje brašno držati u zamrzivaču.
Prije toga ga je potrebno prebaciti u hermetički zatvorenu posudu, jer se papirna ambalaža može pokvasiti, te se brašno može pokvariti.
I ne brinite brašno se neće stvrdnuti u zamrzivaču, jer ne drži vlagu! A evo i koje su prednosti ovakvog skladištenja: Prije svega, brašnu ovako produžavate rok trajanja, što je posebno važno ako koristite u kuhanju neka druga vrsta brašna, sem pšeničnog, koja često traju veoma kratko i brzo užegnu. Takođe, različiti insketi ili gamad ne mogu da kontaminiraju brašno ako je ono zamrznuto.
Imajte na umu da prije nego što upotrebite brašno iz zamrzivača, uvijek treba da ga dovedete na sobnu temperaturu. Dakle, izvadite ga nekoliko sati prije upotrebe iz zamrzivača.