Autenti─Źan

Za rije─Ź godine prema Merriam-Webster rje─Źniku izabrana je rije─Ź “autenti─Źan” zbog toga koliko je puta rije─Ź tra┼żena, prema ameri─Źkim izdava─Źima rje─Źnika. Ovako ─Źesta pretraga ove rije─Źi je zato ┼íto rije─Ź “autenti─Źan” ima niz zna─Źenja i predmet je rasprave.

U doba umjetne inteligencije, rije─Źi koje nose zna─Źenje “pravog” ili “┼ż”istinskog” postale su veoma va┼żne. “Autenti─Źan” je tako─Ĺer povezan s identitetom, ┼íto ga je u─Źinilo jo┼í popularnijim u svijetu samoizra┼żavanja kojeg pokre─çu dru┼ítveni mediji, a koji zagovaraju slavne osobe.

Pojas pu─Źa

Dr┼żavni udari vratili su se u Sahel, a s njim i pad francuskog uticaja u njegovom nekada┼ínjem afri─Źkom “dvori┼ítu”, u kojem se Rusija ponudila kao sigurnosni partner po izboru.

Rusko obe─çanje, pod krinkom Wagnera ili zamjena za Wagner 2.0, vjerovatno ne─çe donijeti sigurnost i stabilnost kroni─Źno osiroma┼íenom, nesigurnom dijelu svijeta s lo┼íom upravom.

Ali ako su se ljudi Sahela na┼íli zarobljeni izme─Ĺu dvije opcije, Francuska nije uspjela pobijediti. Povla─Źenje francuskih trupa uglavnom je pozdravljeno u zemljama koje se nikada nisu oporavile od brutalnosti kolonijalizma niti od postkolonijalne ere.

Pojas pu─Źa je moderni geopoliti─Źki koncept koji se pojavio tokom 2020-ih kako bi opisao regiju zapadne Afrike, sredi┼ínje Afrike i Sahela, regiju s visokom prevalencijom dr┼żavnih udara.

Dolarizacija i dedolarizacija

Oba pojma, antonima, izazvala su boom u 2023. odra┼żavaju─çi suprotstavljene imperative. Dedolarizacija je trend star gotovo desetlje─çe, koji odra┼żava rastu─çe nezadovoljstvo zbog hegemonije ameri─Źkog dolara. Objava pridru┼żivanja dodatnih ┼íest zemalja BRICS-u dala je poticaj dedolarizaciji ove godine.

Grupa BRICS poku┼íava zamijeniti ameri─Źki dolar s “R5” – referencom na pet valuta koje koriste osniva─Źke ─Źlanice BRICS-a: brazilski real, ruska rublja, indijska rupija, kineski renminbi i ju┼żnoafri─Źki rand. Pridru┼żivanje Saudijske Arabije, Irana, Etiopije, Egipta, Argentine i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) BRICS-u zna─Źilo je da ─çe se poku┼íaj dedolarizacije izgleda nastaviti.

“Humanitarna pauza”

Jedna od najogor─Źenijih semanti─Źkih rasprava godine imala je na kocki hiljade ┼żivota.

Dok je Izrael pokrenuo osvetni─Źke udare na Gazu nakon napada Hamasa 7. oktobra, me─Ĺunarodna zajednica pokazala je jednoglasnost u javnim pozivima za za┼ítitu ┼żivota civila, a zatim se podijelila oko toga kako to posti─çi.

Dok su hiljade stanovnika Gaze ginule, u Vije─çu sigurnosti UN-a bjesnio je rat rije─Źima. Oslu┼íkuju─çi poziv humanitarnih organizacija i tijela UN-a poput Svjetske zdravstvene organizacije, ve─çina zemalja u 15-─Źlanom tijelu pozvala je na “momentalni prekid vatre”.

Ali taj je izraz bio crvena linija za SAD koje najglasnije podr┼żavaju Izrael i stalnog ─Źlana Vije─ça sigurnosti s pravom veta. Proizraelski ameri─Źki saveznici poput Velike Britanije i Njema─Źke ove su godine slijedili stav Bidenove administracije da “prekid vatre” podrazumijeva du┼że razdoblje, ┼íto bi Hamasu moglo dati vremena da se pregrupira.

Fosili

Paleontolozi su ove godine otkrili nekoliko revolucionarnih fosila ÔÇô od drugog najve─çeg pauka na svijetu u Australiji do 41 milion godina starog minijaturnog kita u Egiptu. Ali ti fosili nisu bili tema na klimatskoj konferenciji COP28 u Dubaiju, komercijalnom srcu UAE, jednom od najve─çih svjetskih proizvo─Ĺa─Źa nafte i domu sedam takozvanih “uglji─Źnih bombi”, najve─çih svjetskih projekata proizvodnje fosilnih goriva.

Na kraju su u─Źesnici klimatske konferencije ipak uspjeli prona─çi kompromis i kona─Źni dogovor. Kao i kod svih kompromisa, razli─Źiti u─Źesnici su razli─Źito odradili posao.

Globalni jug

Globalni jug zamijenio je termin Tre─çi svijet koji podrazumijeva manje razvijene zemlje i zemlje u razvoju kao pojam izbora uprkos geografskim nedosljednostima koje australske nacije poput Australije i Novog Zelanda nazivaju globalnim sjeverom, dok je ve─çina zemalja globalnog juga na sjevernoj hemisferi.

49.3

Potez francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da pove─ça minimalnu dob za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine potaknuo je val protesta koji je dominirao diskursom u Francuskoj 2023. godine.

Dok su protivnici penzione reforme organizovali štrajkove i proteste širom francuskih gradova i mjesta, vlada je progurala reformu kroz parlament.

Termin “Quarante-neuf trois” (─Źetrdeset tri), je uli─Źna skra─çenica za kontraverzni ─Źlanak 49.3 francuskog ustava, koji izvr┼ínoj vlasti daje privilegiju da usvoji prijedlog zakona bez glasanja.

Rizz

Pobijediv┼íi “Swiftie”, “situationship” i “de-influencing”, “rizz” je progla┼íena za rije─Ź 2023. godine prema Oxfordovom rje─Źniku engleskog jezika.

– Rizz je kolokvijalna rije─Ź, definisana kao stil, ┼íarm ili privla─Źnost, te sposobnost privla─Źenja romanti─Źnog ili seksualnog partnera – navodi Oxford University Press.

Smatra se da je pojam skra─çeni oblik rije─Źi “karizma”. Mo┼że se koristiti i kao glagol i u tom slu─Źaju ima zna─Źenje privu─çi, zavesti ili razgovarati s nekim.

X

Twitter je umro 2023. Pa, ne baš. Ovaj društveni mediji transformisao se u platformu X.

Stari Twitter izgubio je svoju poznatu plavu pticu. Novi Twitter nosi sada zastrašujući, crni X umjesto toga.