„Zmajevi“ i „Feniksi“ do pehara zajedničkim snagama

3 min. čitanja

Proteklog vikenda u Cazinu je održan tradicionalni malonogometni turnir za dječake od 8 do 12 godina. Ovaj turnir nosi ime „Djeca Bosne“ i ove godine organizovan je po trinaesti put i najprestižniji je turnir na Unsko-sanskom kantonu.

Da bude posebno zanimljiv za ljubitelje sporta u Bosanskoj Krupi pobrinuli su se treneri iz NŠ“Zmajevi“ i NŠ“Feniks“ Bahrudin Budimlić i Jasmin Demirović koji su, u podršku roditelja odlučili da pokušaju prevladati višegodišnji animozitet između ova dva sportska kolektiva,jer je jedan organizovan kada se jedna grupa odvojila od NŠ“Zmajevi „ i osnovala drugu nogometnu školu u Bosankoj Krupi koju su nazvali „Feniks“. Bahrudin i Jasmin su se dogovorili da na turnir „Djeca Bosne 2021“ idu s ekipama koje će činiti dječaci iz obje nogometne škole i koje će tako predstavljati svoj grad Bosansku Krupu, jer pojedinačno vjerovatno ne bi ostvarili neki uspjeh, a ovako su pehare i medalje osvojili u dvije, od tri prijavljene kategorije. Za ovakav potez imali su bezrezervnu podršku roditelja dječaka koji su igrali a koji su i glavni izvor finansiranja nogometnih škola i njihovo mišljenje se uvažilo.

Prvog dana turnira ekipu NŠ „Feniks“ u godištu 2011.predvodio je trener Jasmin Demirović a asistirao mu je trener Bahrudin Budimlić i dječaci su osvojili prvo mjesto s gol razlikom 13:1. U ekipi su igrali dječaci iz obje škole. Igrač turnira u ovoj kategoriji je Ernad Hrnčić.

Drugog dana turnira ekipu NŠ“Zmajevi“ u godištu 2010. predvodio je Bahrudin Budimlić a asistirao mu je trener Jasmin Demirović i u konkurenciji osam najboljih ekipa s našeg kantona dječaci su osvojili treće mjesto. Bili su najefikasniji i postigli ukupno pet pogodaka . Najbolji strijelac u ovoj kategoriji je Ernad Hrnčić.

Na turniru je bila i treća generacija u kategoriji 2012. godište. Oni su zabilježili po jednu pobjedu, jedan neriješen rezultat i poraz i zbog slabijeg međusobnog susreta nisu uspjeli izboriti drugi krug.

Dogovor između trenera je da dječaci i dalje nastave trenirati unutar svojih škola, da igraju prijateljske utakmice, a da na turnirima našu općinu i ubuduće predstavljaju najbolji među njima, pa ako nekad treba i u dvije ekipe u istoj kategoriji.

Ovakvu odluku pozdravili su svi ljubitelji sporta i očekivanja su da će u budućnosti ona rezultirati stvaranjem jake baze mladih nogometaša iz Bosanske Krupe koji će ime ovog grada pronositi na sportskim terenima širom Bosne i Hercegovine i drugih europskih zemalja.

Podijeli ovaj članak