Zbrinjavanje otpada je i dalje veliki problem u USK

1 min. čitanja

Godinama već deponija na lokaciji Medžre Vlaški na kojoj se odlaže otpad iz tri općine; Bosanska Krupa, Cazin i Bužim stvara problem.

Kako kaže Zihad Jašaragić direktor JKP “10. Juli” Bosanska Krupa trenutno se razmišlja o stvaranju zajedničkog preduzeća koje bi bilo recikliražno dvorište za ove tri općine. Općina Bosanska Krupa planira ograditi i elektrificirati samu deponiju. Kako kaže Adnan Alagić, ministar za prostorno uređenje USK prijedlog je dobar ali za to trebaju znatna financijska sredstva.

Vildana Jogić vijećnica u Općinskom vijeću Bosanska Krupa smatra da je to veliki ekološki problem jer mjesto za deponiju nije prigodno još se nalazi u blizini rijeke Une. Jogić dodaje da je pravo rješenje problema da svaka opština pronađe odgovarajuću lokaciju za skladištenje svog otpada. Kako kaže inzistirat će da se problematika deponije Medrže Vlaški do nađe na sjednici vijeća.

Ministar Alagić napominje da je novac najveći problem i da bi se trenutna deponija sanirala i sve bilo zaštićeno potrebni su milijunski iznosi. Prije nekoliko godina aktuelan projekat je bio formiranje regionalne deponije, posao je bio pri kraju ali se na kraju odustalo od ponuđene lokacije. Od toga su jedino ostale obaveze vraćanje kredita od 2.800.000 maraka navodi Alagić.

Cazin.net

Podijeli ovaj članak