VIDEO | U Bosanskoj Krupi snimljena rijetka ptica zvana IBIS

2 min. čitanja

U Krajini se proteklih dana aktuelna tema medija je rijetka ptica zvana IBIS, a jučer je po prvi put snimljena i u Bosanskoj Krupi. Sjeverni ćelavi ibis boravi u polupustinjskim ili stjenovitim predjelima, često blizu vodotoka. Ugrožena je vrsta, a može se naći u Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku. Ime joj je Nova.

Ptica je duga 70-80 cm. Kad se izlegne, ćelavi ibis ima perje na glavi. No kad poraste, to mu perje otpadne i glava mu ostane gola, po čemu je i dobio ime ćelavi ibis. Ostatak tijela prekriven mu je crnim perjem koje na suncu ima bakreno-zelen i ljubičast sjaj. Ćelavi ibis ima crveni kljun i crvenu kožu na cijelom tijelu, izuzev samog vrha glave. Na stražnjoj strani vrata ima dugačko perje, piše na stranicama Ptice.info.

Hrani se insektima, gušterima, nekad i manjim sisavcima.

Oduševljen je bio Edis Oraščanin iz Pištalina koji se zatekao na ovom mjestu, pa nam je poslao i snimke.

Ova je vrsta još u 18. stoljeću izumrla na Balkanu. Ista ju je sudbina zadesila u čitavoj Europi, a gubitak staništa i lov smatraju se glavnim razlozima za njen nestanak. Ibisa nalazimo u mnogim historijskim izvorima, pa se između ostalog, na egipatskim hijeroglifima prikazuje kao “akh” – simbol ljudske duše. Već je 1504. godine proglašen jednom od prvih zaštićenih vrsta ptica u Austriji, što ga nažalost nije spasilo od izumiranja.

Početkom 21. stoljeća svjetska populacija ćelavog ibisa svela se na svega 200-250 jedinki, koje su opstale na području sjeverne Afrike i Bliskog istoka. Kolonije ćelavih ibisa su nekad živjele po srednjoj i južnoj Europi, Siriji i Alžiru, a preživjele su samo one u Turskoj i Maroku. Jedna obitelj je izgubljena u Siriji zbog rata 2015. godine.

Podijeli ovaj članak