Uz pomoć Razvojne banke Federacije BiH kompanija Krupa Kabine nastavlja se širiti: Cilj je napraviti vlastitu lakirnicu

3 min. čitanja

Kompanija Krupa Kabine osnovana je 1980. godine. Mijenjala je imena i vlasnike da bi negdje poslije rata dobila naziv kakav je zadržala i dan danas.

– Najvažniji događaj u historiji kompanije bila je privatizacija 2006. godine kada nas je kupila italijanska korporacija. Od tada radimo u sklopu te grupacije gdje pored nas ima i kompaniju u Sloveniji. Glavni naš proizvod je proizvodnja kabina za poljoprivredne i građevinske mašine. Trenutni obim proizvodnje je oko 75 stuktura dnevno, a naši kupci nalaze se širom EU. Nema Evropske zemlje u kojoj se ne nalaze proizvodi koji su zavareni u ovoj kompaniji – kazao je Dženan Džafić, generalni direktor kompanije Krupa Kabine.

Ova kompanija danas broji oko 280 radnika. Proizvodnja je podijeljena u tri smjene. Radi se punom parom, a 2020. godina trebala je biti završena sa proizvodnjom od ukupno 14 hiljada jedinica. Od 2011. godine, kada su proširili proizvodne pogone, ova kompanija biljži rast koji se odvija u kontinuitetu. U izgradnji hale sa 16 proizvodnih linija učestvovala je i Razvojna banka Federacije BiH, koja je osigurala kreditna sredstva ovoj firmi i obezbijedila njeno širenje te upošljavanje novih radnih mjesta.

– Mi smo počeli saradnju sa Razvojnom bankom 2011. godine i to je bio jako pozitivan početak gdje smo nastavili rasti. Uvidjeli smo snagu podrške državne banke za jednog stranog investitora koji je vjerovao u mogućnosti razvoja u BiH, a i Banka je uvidjela da ima ozbiljnog poslovnog partnera u kojeg će se moći pouzdati. U 2014. godini napravili smo veliki skok da bismo danas napravili novu halu gdje se proces proizvodnje nastavlja. Kada smo počeli saradnju imali smo oko 150 radnika. Danas sa kooperantima i našim radnicima imamo skoro 300 radnika te je to lijepa pozitivna priča u ovom lošem vremenu – istakla je Aida Fojnica, prokurist bez ograničenja u kompaniji Krupa Kabine.

 – Treba naglasiti da je ovo jedinstvena kompanija u BiH koja je 99% izvozno orijentisana za poznatog kupca vani i da na ovih 16 linija u ovoj hali mogu praviti 120 različitih modela kabina za kamione, viljuškare, traktore i bilo koju vrstu mašina. U perspektivi ova kompanija ima potrebu za proširenjem. Oni žele da naprave vlastitu lakirnicu jer sada se sve kabine lakiraju u Italiji što usložnjava proces, a ovo bi pojednostavilo taj proces i ono što je najvažnije obezbijedilo nova radna mjesta – rekao je prilikom posjete dr. sc. Semir Fejzić, v.d. predsjednika Uprave Razvojne banke Federacije BiH.

 

Podijeli ovaj članak