Uposlenici Doma zdravlja Bosanska Krupa primili prve vakcine

7 min. čitanja

Prošlo je nešto više od godinu dana od kako su u BiH registrovani prvi slučajevi zaraženih koronavirusom. Proteklih dana stigle su prve vakcine u Dom zdravlja Bosanska Krupa, a jučer su prve vakcine protiv koronavirusa ubrizgane u lijeve ruke zdravstvenih radnika Doma zdravlja u Bosanskoj Krupi. Od 500 doza koliko je dobio Unsko-sansko kanton, četrdeset vakcina je dodijeljeno ovoj ustanovi.

Uposlenici Doma zdravlja Bosanska Krupa koji su direktno vezani za rad s osobama koji su oboljeli ili se ima sumnja na to oboljenje, primili su prve doze dugo očekivane vakcine. Radi se o AstraZeneca vakcinama, koje su našoj državi donirane iz Republike Srbije.

Dajući i podršku svojim uposlenicima, i primjer građanstvu, prvi je vakcinisan direktor Doma zdravlja Mujo Kekić, a potom oni koji su prvi u susretu s oboljelim, izoliranim i suspektnim od portira, vozača, sestara i ljekara.

„Sigurno danas jeste veliki dan. Sve će sada ići lakše, mi smo u tom turnusu vakcina gdje treba da vakšinišemo dio naših zdravstvenih radnika koji su direktno uključeni u liječenje oboljelih od koronavirusa tako da će u ponedjeljak biti vakcinisano 20, a u utorak još dvadest uposlenika.

U narednom periodu očekuje se dolazak još većeg broja vakcina, tako da bi bili vakcinisani, ne samo naši zdravstveni radnici, već i ugrožene kategorije stanovništva, da bi na kraju uspjeli neutralizovati, spriječiti tu pandemiju. Odgovorno tvrdim da smo mi u Unsko-sanskom kantonu, a posebno na području bosanskokrupske općine, u odnosu na druge, do sada dobro prošli.

„Bili smo odgovorni, bilo je puno posla, bili smo krajnje ozbiljni, poštovali smo smjernice od naših kriznih štabova, od Zavoda za javno zdravstvo, te smjernice smo poštovali ,sprovodili ih onako kako smo trebali i morali, tako da smatram da smo i zbog tog načina kako smo mi pristupili samom tom problemu, dobro smo realizovali to sve, tako da kod nas nije tako veliki broj zaraženih s koronavirusom. Drago mi je da je velika zainteresiranost radnika zdravstvene ustanove u Bosanskoj Krupi za vakcinaciju, da na taj način daju smjernice i odgovore stanovništvu, a potvrda toga je –svi ljekari, medicinsko osobolje i prateće službe-vozači, spremačice u hitnoj su izrazili želju da se vakcinišu, i u ova dva dana, vakcine će „planuti“, a naravno potrudićemo se da brzo budu vakcinisani i ostali. Sigurno bićemo prvi koji će u svim paketima vakcine tražiti što više za naše pacijente. Naše preporuke su jasne, samo vakcinacijom i imunizaciju možemo misliti da će pandemiji doći kraj. Sve vakcine su prošle maksimalnu kontrolu, tu nema nikakve dileme i ne treba da sumnjamo u kvalitetu svih i izbor vakcine, naši građani ne trebaju da se plaše vakcinacije. Prilike nam idu u susret, mi se radujemo novim vakcinama i nadam se i vjerujem da ćemo na području bosanskokrupske općine, kao i uvijek, kada dođu vakcine, uspješno i u velikom procentu izvršiti vakcinaciju na našoj općini i da će biti veliki odziv. Eto, odgovoriću na vaše pitanje, iako sve slučajno posložilo, drago mi je da ste vi, a ne ja, početak vakcinacije vezali za današnji Dan Bosanske Otoke. U svakom slučaju drago mi je da se to poklopilo, lakše ćemo pamtiti ovaj, za vakcinaciju protiv koronavirusa, značajan dan. Drago mi je da i da je vakcinisan danas i jedan novinar, jer s vašom kućom smo zajedno u borbi protiv Covida19 od prvog dana i to veoma uspješno“, rekao je između ostalog Mujo Kekić direktor Doma zdralja Bosanska Krupa.

I ostali uposlenici, ali i mnogo građana koji dolaze u Dom zdravlja svakodnevno se raspituju kad će krenuti vakcinacija za najugroženije i određene kategorije stanovništva, odnosno ima li nagovještaja kada će krenuti opća imunizacija stanovništva. U Domu zdravlja, saznali smo od svih sugovornika ima i pacijenata koji žele dobiti informaciju više od kvaliteti vakcina, ali i veoma mali broj onih koji su se izjasnili da se ne žele vakcinisati.

Vakcinacija je započela u ponedjeljak, dvadeset uposlenika je vakcinisano, a drugi dio uposlenika biće vakcinisan u danas.

„Bosanskokrupska općina je od prvih vakcinacija poznata po visokom procentu procjepljenosti stanovništva, da nije tako mnogi od nas ne bi bili živi. A što se tiče ove sad vakcinacije, najbitnije trenutno za opće zdravlje ne samo našim prostorim ,ja, kad me ljudi, pacijenti ,stanovnici bosanskokrupske općine pitaju ja, pošto nažaost ne možeš za svakog izvojiti mnogo vremena, jer zaista je zainteresiranih mnogo, ja im kažem-Ja prvi, pa svi ostali za mnom“, rekao je doktor medicine Sead Šertović.

Svi vakcinisani su onako kako nalažu pravila, petnaestak minuta odležali poslije prijema vakcine, a preporučeno je da prate svoje stanje u naredna 24 sata. Niko od vakcinisanih u ponedjeljak po dobijanju vakcine nije imao nikakve promjene, a svi su kazali da je primitak vakcina bezbolan, vjerovatno zbog iskustva u tom poslu medicinara Jasmina Mesića i Safija Suljić. Uz medicinare, cijeneći svakodnevnu komunikaciju i doprinos jedinog bosanskokrupskog medija, vakcinu je primila, po ponudi direktora Doma zdravlja primila i novinarka Radija Bosanska Krupa, što je zaista rijetkost brige o novinarima, jer novinari su takođe oni koji su u borbi sa koronavirusom dali veliki doprinos.

Četrdeset je uposlenika dobilo priliku zvanično, po ranije utvrđenim pravilima struke i odgovornih, za prvu dozu AstraZeneca vakcine. Kada dođe propisano vrijeme, primiće i drugu dozu. Odnosno u današnju iskaznicu o vakcinaciji koju su dobili, upisaće im sestra Esma Jusić da su stekli dovoljno „anticovid boraca u našem tijelu“ koji će ih zaštiti od nemilog virusa koji je pokušao zavladati svim zemljama svijeta.

Podijeli ovaj članak