Ultramaraton povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

2 min. čitanja

U organizaciji Atletskog kluba „Svjetlost“ iz Bosanske Krupe i i Atletskog kluba „Bihać“ iz Bihaća, 1. marta održat će se četvrti tradicionalni Ultramaraton povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Učešće u ultramaratonu, ukupne dužine od 47 km (na relaciji Bihać – Bosanska Krupa – Bosanska Otoka), uzet će oko 50 trkača. Start je ispred spomen-obilježja pipadnicima V korpusa ispred Doma armije u Bihaću u 7.30. Dolazak u Bosansku Krupu pred centralno šehidsko obilježje planran je u 11.00 gdje će se proučiti Fatiha pred duše šehida i odati počast svima onima koji su svoje živvote položili za slobodnu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. Nakon toga nastavlja se ultramaratonom do Šehidskog obilježja u Bosanskoj Otoci gdje je planiran dolazak u 13.00 sati.

„Na ovaj način AK „Svjetlost“ i AK „Bihać“ obilježavaju Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Ovo je četvrti ultramaraton tim povodom. Prve godine trčali smo Himzo Šabić, predsjednik AK „Bihać“ iz Bihaća i ja. Ove godine ima nas oko 50 i nadamo se da će nas svake godine biti sve više“, izjavio je Samir Šabić, predsjednik AK „Svjetlost“ iz Bosanske Krupe.

Kao trkačka disciplina, ultramaraton podrazumijeva ne samo dobrz fizičku spremu nego i specifično stanje uma, ali u situacijama kao što je ova, motivacija trčanja je drugačija.

„Ovo nije ultramaraton takmičarskog karaktera. Ovdje je motiv drugačiji. Trčimo za svoju državu i u čast svih onih koji su dali svoje živote da bismo mi danas bili ovdje“, istakao je Himzo Bužimkić, predsjednik AK „Bihać“ iz Bihaća.

Ispred organizatora ističu da se svi ljubitelji trčanja koji žele uzeti učešće ultramaratoncima mogu pridružiti na dionici Bosanska Krupa – Bosanska Otoka, na dužini koja im odgovara i na taj način daju svoj doprinos pri obilježavanju 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

 

Podijeli ovaj članak