Udruženje dijabetičara: U Bosanskoj Krupi oko 3000 oboljelih od dijabetesa

4 min. čitanja

Brojnim aktivnostima Svjetski dan dijabetesa, 14. novembar, obilježen je kako u svijetu, u Bosni i Hercegovini, tako i u Bosanskoj Krupi. Udruženje oboljelih od dijabetesa ovog utorka u Klubu penzionera vršilo je kontrolu šećera u krvi, dok je Udruženje djece i omladine oboljele od dijabetesa USK na Trgu Alije Izetbegovića u Bosanskoj Krupi organizovalo besplatnu kontrolu šećera u krvi, savjetovalo o samoj bolesti, a građani su besplatno dobili i aparate za mjerenje šećera u krvi te trakice.

Već dugi niz godina Udruženje djece i omladine oboljele od dijabetesa USK aktivno djeluje na području našega grada, a jedna od članica udruženja, Azra Kurtović, naglašava:

«Na USK djece i omladine oboljele od dijabetesa se kreće negdje oko stotinu. Naše udruženje pomaže djeci i mladima sa radionicama, sa edukacijama posebno kroz druženja. Sa doktorima smo u kontaktu, a i udruženje nam sve to preko doktora dogovara.»  

Isti dan je u prostorijama Kluba penzionera Udruženje dijabetičara organizovalo besplatnu kontrolu šećera u krvi za građane Bosanske Krupe. Odziv je bio jako dobar. «Mjerila sam danas šećer. Vrijednost mi je 9,4. Kontrolišem se redovno i veoma je bitna kontrola šećera», kazala je jedna od sugrađanki.

Registar oboljelih na nivou države i dalje ne postoji

U Bosni i Hercegovini ne postoji jedinstveni registar oboljelih od dijabetesa, ali se pretpostavlja da je oko 380.000 oboljelih građana, dok je u našem gradu oko 3.000 oboljelih. Dijabetes, odnosno šećerna bolest je najčešća hronična endokrina bolest. Glavno obilježje dijabetesa je povišen nivo šećera u krvi, dok su najučestaliji simptomi: žeđ i suhoća usta, gubitak težine, umor i iscrpljenost, pojačana glad, te učestalo mokrenje. Vrste šećerne bolesti su: dijabetes tip 1, dijabetes tip 2 i gestacijski dijabetes. Ključno je razumijeti glavne simptome dijabetesa kako bi se pravovremeno uspostavila kontrola nad stanjem.

Bosanskokrupsko udruženje dijabetičara postoji preko 20 godina. Trenutno sa oko 100-150 aktivnih članova svake godine provode projekt „Rano otkrivanje dijabetesa“ putem kojeg na godišnjem nivou otkriju 30-40 novooboljelih. Iako dijabetes najčešće pogađa populaciju od 55- 60 godina, zadnjih nekoliko decenija nije rijetkost da obolijevalju i najmlađi. Zato je jedinstvena poruka i na ovaj, ali i svaki drugi dan – kontrolišite se makar jednom godišnje! Bolest je podmukla i često se desi da simptomi i nisu izraženi, pa osoba i ne zna da boluje od dijabetesa.

«Pozivam svakog člana da dođe u prostorije udruženja. Radimo ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8,00 do 11,00 sati. Pored toga što sam predsjednik udruženja, medicinar sam po struci i mogu svakom građaninu imao dijabetes ili nemao, kada dođe i pita za savjet dati uputstva. Naši članovi dobijaju trakice vrlo povoljno, a dobijaju i edukaciju.» – kaže za Radio Bosanska Krupa Ibrahim Oraščanin, predsjednik Udruženja dijabetičara Bosanska Krupa.

Život sa dijabetesom, kako je zaključeno, ne mora biti težak. Bitno se pridržavati svih preporuka doktora, koristiti preporučenu terapiju, baviti se sportom i hraniti se zdravo. Kako su istakli i oboljeli od dijabetesa, ova bolest može biti motivacija i pokretač za aktivniji i zdraviji život.  

Svjetski dan dijabetesa najveća je kampanja podizanja svijesti o dijabetesu koja se obilježava svake godine 14. novembra. Pokrenuta je od strane Međunarodne dijabetičke federacije 1991. godine i Svjetske zdravstvene organizacije. 

 

Erna Redžić

Podijeli ovaj članak