U srijedu Dan otpora agresiji na Bosansku Krupu, obilazak spomen-obilježja i šehitluka od 10 sati

2 min. čitanja

U srijedu se navršava dvadeset devet godina od napada na Bosansku Krupu, početka agonije duge 1244 dana, čina zbog kojeg su Krupljani ostali bez svojih domova, što je tragičnije bez više od 500 sugrađana, boraca, najboljih bosanskohercegovačkih sinova.

21. april u značajne datume općine je upisan kao Dan otpora agresiji i ove će godine, zbog pandemije, biti obilježen samo obilaskom spomen-obilježa i šehitluka na prostoru lokalne zajednice.

Okupljanje delegacija je u 10.00 sati kod Centralnog spomen-obilježja. Planiraju se posjetiti i druga obilježja kao i šehitluci u Jezerskom i Pištalinama.

Podsjetimo, 21. aprila 1992. godine, stanovnici Bosanske Krupe su se odlučno suprotstavili namjeri da se općina podijeli po zamišljenoj liniji velikosrpskih ideologa. Istovremeno, omogućili da pred naletom jedinica tadašnje JNA i srpskih dobrovoljaca civilno stanovništvo izbjegne na lijevu obalu Une, te tako izbjegne sudbinu mnogih drugih gradova gdje su civili ubijani, silovani i zatvarani u logore.

Godišnjica napada i otpora agresiji obilježit će se obilaskom spomen-obilježa i šehitluka u Bosanskoj Krupi. Predstavnici vlasti, demobilisani borci, ratne starješine, članovi boračkih organizacija, položit će cvijeće i učenjem Fatihe još jednom odati poštovanje svim bosanskokrupskim borcima koji su za odbranu svoga grada i države dali život.

Dan otpora agresiji na Bosansku Krupu oduvijek se obilježavao nizom aktivnosti među kojima je i prigodna akademija Patriotske lige. Pandemija koronavirusa je i ove godine uslovila drugačiji pristup i način obilježavanja, što ne umanjuje značaj ovoga datuma iz novije historije Bosanske Krupe.

Podijeli ovaj članak