U CIK BIH stigle 54 pritužbe na rad biračkih odbora iz Bos.Krupe

3 min. čitanja

Na jučerašnjoj sjednici Centralne izborne komisije u Sarajevu izmedju ostalog iznesen je podatak da su iz Bosanske Krupe stigle 54 pritužbe na rad biračkih odbora.

Kako se nadalje moglo čuti čak 42 pritužbe bi mogle biti uvažene i neminovno je ponovno prebrojavanje. U ovom trenutku nepoznato o kojem broju biračkih mjesta je riječ, jer CIK BiH još nije dostavio tu informaciju Gradskoj izbornoj komisiji Bos.Krupa. Kako je riječ o zaista velikom broju pritužbi na rad biračkih odbora, o čemu smo već i ranije pisali i govorili, za komentar i pojašnjenje pitali smo predsjednika Gradske izborne komisije Senada Harčevića koji nam je potvrdio ove navode i kazao da očekuju da CIK dostavi podatke o kojim biračkim mjestima je riječ kako bi se moglo pristupiti ponovnom prebrojavanju koje će biti obavljeno u maloj sali Doma kulture. U skladu s tim, kako procedura i nalaže, već su obaviješteni politički subjekti kako bi se i oni mogli pripremiti za ovaj proces u onoj mjeri u kojoj učestvuju.

Predsjednik Gradske izborne komisije Senad Harčević objasnio nam je da se moglo i pretpostaviti da će do ovakvih i sličnih problema dolaziti, na što se, kaže, ukazivalo još od maja mjeseca. Iznosi podatak da su, samo u zadnjih 48 sati do početka izbornog procesa, na čak 17 od 35 mjesta morali vršiti intervencije u vidu zamjene članova biračkih odbora, a već i inače suočeni sa nedostatkom ljudi. Problemi su nastajali što su se pojedini ponašali dosta neodgovorno pa ili su odustajali ili su se predomislili pa nisu htjeli biti predsjednici biračkih odbora do situacija u kojima član nije želio ići na biračko mjesto van njegove mjesne zajednice i slično. Ljudi kojima se moralo intervenirati i nadomjestiti prazno mjesto nisu prolazili obuku i kako kaže do ovih problema je došlo očekivano.

Harčević ističe, da ne bi bilo zabune, da se pritužbe ne odnose na sam proces glasanja, već na pripremu materijala i obrazaca po zatvaranju biračkih mjesta i daregularnost izbora nije dovedena u pitanje.

 

RadioBK

Podijeli ovaj članak