Zatražen pritvor za uhapšene u Bosanskom Novom: Objavljen identitet osumnjičenih za izbornu prevaru, među njima su dvije žene

1 min. čitanja

Nakon što su predati u nadležnost Tužiteljstva BiH, postupajuća tužiteljica ispitala je osumnjičene u prisustvu njihovih odvjetnika, te je prema Sudu BiH upućen prijedlog pritvora za svih pet osoba osumnjičenih za izbornu prevaru i uskraćivanje biračkog prava, a koje su uhapšene na dan Općih izbora u Bosanskom Novom/Novom Gradu.

VEZANI TEKSTOVI

 

Mjera pritvora predložena je za osumnjičene: Suvadu Halilović (1954), Emiru Vakufac (1970), Ramiza Hamzagića (1967), Ismeta Džafića (1958) i Ismeta Mehinovića (1970), svi iz Bosanskog Novog/ Novog Grada.

“Mjera pritvora potrebna je zbog nastavka istražnih aktivnosti Tužiteljstva BiH i partnerskih policijskih agencija, o svim okolnostima počinjenja kaznenih djela vezanih za dostavljanje velike količine ispunjenih glasačkih listića na biračko mjesto (Hozići). Temeljitom istragom tužiteljstva i policijskih agencija, nastojat će se identificirati sve osobe povezane sa ovim kaznenim djelom, kao i organizatori i nalogodavci ovih nezakonitih aktivnosti.

Naime, postoji opasnost da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, priktivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Također, tužiteljstvo BiH u komunikaciji sa CIK BiH, poduzima aktivnosti kako bi se osigurali uvjeti potrebni za održavanjem zakonitog izbornog procesa na navedenom biralištu.

Podijeli ovaj članak