U Bosanskoj Otoci podignut jarbol sa zastavom Republike Bosne i Hercegovine

3 min. ─Źitanja

Danas je u Bosanskoj Otoci, ta─Źnije u Kajtezima na Gredini, podignut jarbol sa zastavom Republike Bosne i Hercegovine u znak sje─çanja na pobjedu Armije BiH i sve ┼żrtve koje su dane na ─Źasnom i herojskom putu do pobjede i slobode, te povratka prognanih mje┼ítana Kajteza i Bosanske Otoke na svoja ognji┼íta na desnoj obali Une.

Nakon ┼íto je na najvi┼íem vrhu Vla┼íi─ça podignuta ogromna zastava Republike Bosne i Hercegovine, povodom sje─çanja na pobjedu Armije BiH pod vodstvom generala Mehmeda Alagi─ça iz marta 1995. godine, u realizaciju sli─Źnog projekta krenuli su i mje┼ítani Kajteza, Esmir,Ned┼żad, Sabahudin, Zijad i drugi Kajtezovi─çi. Ure─Ĺen je plato na kome je u predosmanskom periodu bio ┼żenski franjeva─Źki samostan, postavljen je jarbol sa zastavom Republike Bosne i Hercegovine, solarna rasvjeta i klupu, te je pri kraju zavr┼íetak pristupnog puta. Kajtezovi─çi imaju namjeru da na ovom mjestu koje ima pogled na predivnu panoramu Bosanske Otoke, sagrade izleti┼íte prvenstveno za najmla─Ĺe, kojih je i na dana┼ínjom skupu bilo mnogo.

Na ovoj koti koja dominira velikim djelom kotline rijeke Une i va┼żnom raskrsnicom magistralnog puta, pripadnici Patriotske Lige BiH do─Źekali su po─Źetak napada na Bosansku Krupu, a nakon pada desne obale Une u agresorske ruke, tu je bilo agresorsko mitraljesko gnijezdo koje je sijalo smrt po lijevoj obali Une, re─Źeno je pri obra─çanju zvanica. Sa skupa su pri obra─çanju zvanica odaslane emotivne poruke o ─Źasnoj borbi za slobodu, sje─çanju na snagu Armije BiH, kulturi sje─çanja i potrebi da se ─Źuva mir i gradi budu─çnost i dr┼żava BiH. Tako─Ĺer istaknuto je i da je podizanje zastave simboli─Źan ─Źin sje─çanja na sve ┼żrtve koje su dane na ─Źasnom i herojskom putu pripadnika Armije BiH i 511. Slavne bbr. do pobjede i slobode.

Na skupu se okupio veliki broj ljudi, a prisutni su bili i na─Źelnik Grada Bosanska Krupa, Armin Halitovi─ç, savjetnik premijera Vlade USK Samir Ja┼íaragi─ç, dopredsjedavaju─çi gradskog vije─ça ┼áemsudin Had┼żipa┼íi─ç, vije─çnici Midhad Arnautovi─ç, Mirel Brati─ç, imam d┼żemata Otoka II, Mujo ef. ─ćehi─ç, te predsjednik MZ Otoka II Hasan Komi─ç i mnogi drugi borci, patriote i mje┼ítani. Nakon protokolarnog dijela doga─Ĺaja uslijedilo je dru┼żenje okupljenih uz zakusku koju su pripremile vrijedne mje┼ítanke, a bilo je rije─Źi i o budu─çim projektima na podru─Źju Kajteza i MZ Otoka II.

Podijeli ovaj ─Źlanak