U Bosanskoj Krupi obilježena godišnjica osnivanja IDČ „Faraoni“ i Dan specijalnih jedinica 511. slavne bbr.

4 min. čitanja

Obilježavanjem godišnjice formiranja IDČ ”Faraoni” i Dana specijalnih jedinica otpočeo je niz manifestacija kojima se u mjesecu aprilu građani bosanskokrupske općine sjećaju dana kada se stvarala historija i kada je ovaj grad prvi na području Unsko-sanskog kantona bio izložen agresiji, ali se isto tako suprotstavio brojčano i tehnički jačem agresoru.

U Bosanskoj Krupi danas je obilježen Dan specijalnih jedinica 511. slavne bbr., i dan kad je formirana IDČ „Faraoni“. Preživjeli pripadnici IDČ ”Faraoni”, IDV “Parage” iz 1 BKB, IDV “Demoni” iz 2. otočkog bataljona i IDV “Gromovi” iz 3. brdske brigade okupili su se ispred Centralnog šehidskog spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi gdje su položili cvijeće i proučili Fatihu, a zatim obišli spomen-obilježje u Bosanskoj Otoci i Jezerskom, šehitluke u Pištalinama i Jezerskom, mezarluke u Oraščanima, te u povratku spomen-obilježje Ljiljan na Ćojluku.

Ove specijalne jedinice svoj dan su ranije slavile posebno ali zbog sve manjeg broja onih koji su živi ali i zbog iskazivanja zajedništva koje ih je krasilo i tokom troipogodišnje agresije, od 2015. godine u obilježavanje su se uključili svi, a za datum su uzeli 11. april – dan na koji su formirani „Faraoni“, od kojih je i počelo specijalno organiziranje za posebne zadatke, borbe za oslobođenje surovo otetog grada, zavičaja i dijelova jedine im domovine.

Podsjetimo, 11. aprila 1993. godine naredbom komandanta 511. slavne bbr. pukovnika Mirsada Crnkića formirana je Izviđačko-diverzantska četa. Ovu četu na početku su činili isključivo dobrovoljci. Kasnije su je saborci nazvali „Faraoni” i od tog dana pa do kraja agresije trajao je slavni put ove jedinice. Inače, ova jedinica nosila je i tradiciju prve oružane formacije u Bosanskoj Krupi koja je pod okriljem Teritorijalne odbrane formirana 11. aprila 1992. godine kao odgovor na sve učestalije incidente koje su izazivali srpski dobrovoljci koji su u Bosansku Krupu dolazili iz raznih krajeva.

Kroz ovu jedinicu prošlo je više od 200 boraca i starješina, a mnogi su poslije „kaljenja” u „Faraonima“ postali komandiri četa, vodova, članovi komandne brigade, a jedan od njih je bio i komandant 511. slavne. Tokom dvoipogodišnjeg ratnog puta ova jedinica je bila na svim ratištima u zoni odgovornosti 5. korpusa. Angažovani su bili uvijek tamo gdje je bilo najteže.

Tokom agresije na našu zemlju poginulo je 34 pripadnika ove čete, 62 su teže ranjena a gotovo svi su lakše ranjavani. Njih 8 nosioci su najvišeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ a dvojica su ponijeli priznanje „Srebreni štit“. Danas su to obično malo eksponirani i ne više tako mladi ljudi koji se bore sa teškom svakodnevnicom i koji sa sobom nose slavu najbolje jedinice 511. slavne, ali i sve teške uspomene na ratna stradanja i teške trenutke oslobodilačkog rata.

Ništa manje uspješni, na odgovornim zadacima bili su i pripadnici ostala tri specijalna voda. Danas se određeni broj njih koji su živi i borave na teritoriji Unsko-sanskog kantona odazvao na zajednički susret i zbog pandemije skromnije obilježavanje nego ranijih godina.

Podijeli ovaj članak