U Bosanskoj Krupi obilježen Dan bijelih traka

1 min. čitanja

Udruženje logoraÅ”a i građani općine Bosanska Krupa podjelom bijelih trakica na Trgu Alije Izetbegovića u Bosanskoj Krupi obilježili su 31. maj, Dan bijelih traka, dan kada se sa posebnim pijetetom prisjećamo 3.176 ubijenih Prijedorčana, civila nesrpske nacionalnosti, među kojima je 102 djece.

U izjavi koju je dao predsjednik ovog udruženja Emir BeÅ”ić, pored ostalog, kaže da je sretan Å”to građani znaju za ovaj dan, Å”to dolaze da uzmu bijelu traku, jer žele poticati kulturu sjećanja na 102 ubijene djece Prijedora i na svaku žrtvu agresije u BiH.

Vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su 31. maja 1992. izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se nesrpskom stanovniÅ”tvu nalaže da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čarÅ”afima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava. Zločini u Prijedoru su počeli napadima srpskih snaga na BoÅ”njačka naselja na MataruÅ”kom brdu 22. maja, zatim napada na Kozarac 24. maja i otvaranja logora Keraterm, Omarska i Trnopolje između 26.i 30. maja. Tako su i počeli zločini u Prijedoru, odvođenjem stanovniÅ”tva u logore, masovnim egzekucijama i drugim zločinima. Ubijeno je 3.176 osoba, među kojima je 102 djece.

Podijeli ovaj članak