U Bosanskoj Krupi do danas vakcinisano 950 osoba, drugu dozu primilo 149

4 min. čitanja

U općini Bosanska Krupa prema najnovijim podacima vakcinisane su 943 osobe, dok je drugu dozu primilo 149.

Od početka procesa imunizacije u našu općinu stigle su četiri vrste vakcina(astra zeneka-291, fajzer-442, sinovak-110, sinofarm-100) te od danas i druga isporuka astra zeneke od 320 doza. Medju skoro hiljadu naših vakcinisanih sugradjana nalaze se rizične skupine kao što su onkološki pacijenti, dijabetičari, pacijenti hroničnih oboljenja, ali i osobe starije od 65 godina.Takodje vakcinisan je i jedan dio uposlenika u javnom, ali i privatnom sektoru.

Od početka pandemije u općini Bosanska Krupa prema evidenciji Doma zdravlja Bosanska Krupa registrovano je 500 pozitivnih i uradjeno 1199 PCR testova te 240 antigen testova. Higijensko-epidemiološka služba koja je najveći nosioc aktivnosti od početka pandemije imala je četvero uposlenika koji su bili zaraženi koronavirusom, a 10 % od ukupnog broja radnika Doma zdravlja je prebolovalo korona virus što direktor ove zdravstvene ustanove Mujo Kekić smatra dobrom statistikom „koja je rezultat mjera koje smo poduzimali prilikom prijema pacijenata“.

Problemi u procesu imunizacije

Najčešći problemi sa kojima se susreću medicinski radnici u procesu imunizacije tiču se upravo nepovjerenja stanovništva u djelotvornost vakcine, a onda i proizvodjače. Najveći problem, kako su nam rekli u Domu zdravlja je kada se osoba prijavi za vakcinu i potom je odbije primiti, jer je nepovjerljiv prema odredjenom proizvodjaču vakcine. Kako je sadržaj same vakcine, kada se jednom otvori iznimno osjetljiv, medicinari su u situaciji da popunjavaju termine pacijentima koji u tom momentu nisu na rasporedu za vakcinaciju.

Poručujući da je svaka vakcina dobra, jer za 80 do 90 % umanjuje mogućnost teže kliničke slike, iz Doma zdravlja Bosanska Krupa pozvali su stanovništvo da se jave u svoje porodične timove i registruju se za vakcinaciju. Iako još nema uputa od strane Ministarstva zdravstva, svaki Dom zdravlja vrši i pripreme za masovnu imunizaciju.Trenutno na raspolaganju je još nešto doza fajzera,a juče je stiglo i 320 doza Astra zeneke u okviru kojih će se revakcinisati 60 sugradjana koji će dobiti poziv da dodju na revakcinaciju, a vakcinacija se ovih dana provodi i medju uposlenicima osnovnih škola sa područja općine.

U Federaciji BiH vakcinisano oko 5% , a u USK 3,64 % stanovnika

U Federaciji BiH je do sada vakcinisano protiv koronavirusa 112.706 stanovnika ili malo više od pet posto stanovništva, podaci su entitetskog Zavoda za javno zdravstvo.Shodno tome, u FBiH sa 2,2 miliona stanovnika, koliko je bilo prema popisu stanovništva iz 2013. godine, jednu dozu vakcine je primilo 100.848 građana ili 4,54 posto stanovnika. Obje doze vakcine primilo je 11.858 građana ili 0,53 posto stanovnika.U Unsko-sanskom kantonu je jednu dozu vakcine primilo 9.948 stanovnika ili 3,64 posto od ukupnog broja stanovnika. Obje doze vakcine primilo je 1.477 stanovnika ili 0,54 posto od ukupnog broja stanovnika.

Ovaj izračun rađen je na osnovu popisa stanovništva iz 2013., tako da je procenat vakcinisanih veći s obzirom na to da se u našoj zemlji smanjio broj stanovnika od 2013. i da se broj imuniziranih povećao nakon objavljivanja ovog posljednjeg izvještaja.

 

RAdioBK

Podijeli ovaj članak