U Bos.Otoci otvorena 18.po redu osmomartovska izložba

3 min. čitanja

Iako u uslovima epidemije COVID-19 udruženje aktiv žena Otoka“ sinoć je otvorilo sada već tradicionalnu 18. po redu izložbu ručnih radova u povodu Medjunarodnog dana žena.

Prostorije Doma kulture u Bosanskoj Otoci do 8.marta krasiće ručni radovi vezova, pleta i heklanja kao i mini bosanska soba uredjena specijalno za ovu priliku. Izložba je kao i svake godine prodajnog karaktera i kako reče zamjenica predsjednice udruženja Seida Halkić nisu ni u jednom trenutku razmišljale da odustanu od ovogodišnje organizacije. Kako bi uveličali ovaj, za udruženje, vrlo bitan dogadjaj pored načelnika općine Armina Halitovića koji je sa sada počasnom članicom udruženja Enisom Sivić otvorio izložbu, prisutne su bile i članice udruženja žena sa područja općine, ali i brojne gošće koje su došle da pogledaju eksponate, radove kojih je sada oko 500 i da se ,ono što nose ovakvi dogadjaji druže ,ali i razmijenu ideje i mišljenja. Kao i svake godine u organizaciji i programu učestvovali su i mladi KUD“Mladost“. Otvor ove izložbe bio je specifičan u odnosu na godine ranije iz razloga što je dosadašnja predsjednica Enisa Sivić odlučila da je vrijeme da se povuče, a da neko drugi nastavi ono što je ona i oko 200 članica medju kojima oko 70 aktivnih žena godinama stvaralo. Tetka ili majka Enisa ,kako je od milja zovu, sinoć je bila iznenadjenja pažnjom koju su joj poklonile članice, a posebno poklonom kojim je proglašavaju počasnom članicom. Šta je recept po kojem je ovo udruženje uspješno, sada možemo reći i decenijama?! Recept leži, kazala je „tetka“ Enisa, u zajedništvu, ljubavi i razumijevanju jednih prema drugima i „onda se sve što naumite može“.Tako je u ovom udruženju, a tako je i u životu.

A njegovati kulturu, tradiciju i običaje koji su nastajali stoljećima je bitno, jer ako ne znaš od kud si došao, ne znaš ni kuda ideš-kaže jedna stara izreka. Zato je od velike važnosti dati podršku udruženjima koja nastoje očuvati kulturno bogatstvo, a medju njima je svakako i Aktiv žena „Otoka“. Izložbu koja je i prodajnog karaktera možete posjetiti sve do 8.marta do 12 sati.

 

RadioBK

Podijeli ovaj članak