U Bos.Krupi obilježena 31. godišnjica osnivanja Petog Korpusa ARBiH

2 min. čitanja

Nekadašnji pripadnici, članovi porodica poginulih i nestalih boraca, kao i svi građani Unsko-sanskog kantona (USK), danas obilježavaju 31. godišnjicu osnivanja Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

-Spomen na Peti korpus ne gajimo samo mi u Krajini, nego i ljudi širom Bosne i Hercegovine. Svjesni smo da je oslobađanjem i uspjesima u operaciji ‘Sana 95’ ubrzan proces završetka rata, odnosno u značajnoj mjeri povećana mogućnost opstanka Bosne i Hercegovine – riječi su ratnog komandanta u Petom armijskom korpusu Amira Avdića.

Godišnjica se obilježava obilaskom gradskih mezarja i groblja, te spomen – obilježja u svim općinama i gradovima kantona kao i svečanom akademijom u koja je juče održana u Bihaću.

Tako je i u Bosanskoj Krupi gradska delegacija predvođena gradonačelnikom Arminom Halitovićem i predsjedavajućim Gradskog vijeća Alenom Lipovačom, te u prisustvu savjetnika premijera USK Samira Jašaragića, zastupnice u Skupštini USK Ifete Kadić, nekolicine vijećnika Gradskog vijeća i predstavnika boračkih organizacija danas od 11 sati položili cvijeće na Centralnom spomen obilježju u Bosanskoj Krupi gdje su proučili i fatihu svim poginulim borcima bosanskokrupske 511 Sbbr,5 Korpusa ARBiH.

Podsjetimo, komanda Korpusa nalazila se u Bihaću, a zona odgovornosti obuhvatala je tadašnju slobodnu teritoriju bihaćkog okruga.Peti korpus je imao 618 oficira, 829 podoficira i skoro 9.000 vojnika. Predvođen generalom Atifom Dudakovićem u operaciji ‘Sana 95’ porazio je neprijateljske snage i oslobodio Veliku Kladušu, Bosansku Krupu, Bosanski Petrovac, Ključ i Sanski Most.

Dvojica pripadnika Petog korpusa ARBiH Adil Bešić i Izet Nanić posthumno su odlikovani najvišim armijskim odlikovanjem Ordenom heroja oslobodilačkog rata. Tri brigade su kraj ratnih dejstava dočekale sa počasnim nazivom slavne (501., 503., i 511.), a dvije kao viteške – 502. bihaćka i 505. bužimska brigada.

Renata Stijelja

Podijeli ovaj članak