U Arapuši tradicionalne vrijednosti baštine njeguju žene iz Udruženja “Jasminka Čaušević”

1 min. čitanja

Sa valjanim motivima posjetili smo Arapušu. Selo iznad Bosanske Krupe u kojoj živi par stotina ljudi, poznato kao mjesto rođenja prvog krajiškog reisa Džemaludina ef. Čauševića, koje svake godine na dan njegovog rođenja i smrti posjete brojni poštovaoci njegove misli iz BiH i svijeta.

Osim po reisu Čauševiću, Arapuša je poznata po ljepoti prirode a od prije četiri godine i po Udruženju žena „Jasminka Čaušević“. Okuplja 29 članica koje čuvaju od zaborava tradicionalne vrijednosti naše domovine. Inače, Udruženje nosi ime rahmetli Jasminke Čaušević prve civilne žrtve u Bosanskoj Krupi početkom agresije na našu zenlju. Upravo u spomen na Jasminku koja je u očima ovih ljudi danas simbol opstanka i ostanka na ovim prostorima formirano je i udruženje žena koje čuva i njeguje uspomene, ali i čini sve da ovaj kraj živi i ne bude zaboravljen.

Udruženje žena „Jasminka Čaušević“ osnovano je prije četiri godine na inicijativu mještanki s ciljem promocije kulturnih i tradicionalnih vrijednosti naše sredine. Kroz brojne projekte udruženje je stvorilo mogućnosti za rad u adaptiranom prostoru u okviru područne škole JU „Prva osnovna škola“ te organizaciju edukacija, seminara, izrade suvenira i pripreme sajamskih manifestacija.

 

Podijeli ovaj članak