Slab odaziv na početku masovne vakcinacije u Bosanskoj Krupi

3 min. čitanja

U centrima za vakcinaciju na prostoru Unsko-sanskog kantona pa tako i u Domu zdravlja Bosanska Krupa, u toku proteklog vikenda sproveden je proces masovne imunizacije stanovništva protiv koronavirusa.

Od ukupno 15.000 doza AstraZeneca vakcina Domu zdravlja Bosanska Krupa dodijeljeno je 1.200 doza. Međutim, kako je za Radio Bosanska Krupa potvrdio Mujo Kekić, direktor Doma zdravlja Bosanska Krupa, iako je šira javnost na vrijeme, putem medija, obaviještena o akciji masovne imunizacije, odaziv lokalnog stanovništva daleko je ispod očekivanog. U toku subote i nedjelje vakcinisano je, naime, svega 250 naših sugrađana.

Ova cifra, ističe Kekić, iznenađuje obzirom na prethodnu zainteresiranost lokalnog stanovništva za vakcinaciju. Međutim, čini se da je opća dezinformisanost naših sugrađana nastala slijedom kvazinaučnih informacija koje kruže društvenim mrežama kao i, naučno neutemeljen i bezrazložan, negativan publicitet koji prati AstraZeneca vakcinu itekako utjecao na odluku naših sugrađana da se odazovu na akciju masovne imunizacije koja je sprovedena proteklog vikenda.

„Zdravstveni radnici na Kantonu, u Federaciji i u drugim državama su prvi koji su vakcinisani i nas je otprilike 90% vakcinisano upravo AstraZeneca vakcinom koja je jednako učinkovita kao i sve druge vakcine. Nema nikakvog razloga da naši građani ne prime tu vakcinu. Štoviše, ona se preporučuje i nju, po naredbama, moramo dati onkološkim pacijentima i pacijentima na inzulinu. Do sada smo vakcinisali oko 1922 naša sugrađanina od toga 1193 sa AstraZenecom. Zabrinjavajućih nuspojava na nju nismo zabilježli, a i one nuspojave, tipične za period nakon vakcinacije, bile su zaista rijetke. Naši građani se ne trebaju plašiti AstraZeneca vakcine kao ni vakcinacije uopće. Na kraju krajeva, oni trebaju da zaštite sebe, svoje zdravlje i zdravlje svojih najbližih“, naglašava Mujo Kekić.

Akcija masovne imunizacije stanovništva protiv koronavirusa se nastavlja sve dok se ne utroše dobivene vakcine. Da biste se vakcinisali dovoljno je samo da se javite na punkt za vakcinaciju Doma zdravlja Bosanska Krupa, svakim danom od 8.00 -14.00 sati.

Iz Doma zdravlja Bosanska Krupa apeluju na lokalno stanovništvo da se vakcinišu. Tim zadužen za vakcinaciju je spreman, vakcine su spremne i čekaju građane Bosanske Krupe. Budite odgovorni kako prema sebi tako i prema drugima – poručuju za kraj iz Doma zdravlja Bosanska Krupa.

Podijeli ovaj članak