Sjećanje na ratnog Komandanta 511. Slavne bosansko-krupske brigade pukovnika Mirsada Crnkića

8 min. čitanja

Svih postratnih godina na 13.06. građani Bosanske Krupe se prisjete ratnog Komandanta 511. Slavne bosansko-krupske brigade pukovnika Mirsada Crnkića.

Rođen u Bosanskoj Krupi 14. septembra 1956. godine od oca Abida i majke Munire. Otac mu je porijeklom od Crnkića iz Jezerskog koji su dubokim porijeklom iz srednje Bosne. Crnkići su u Krajinu došli kao vojni kadar još u doba Osmanske države. Majka mu je djevojački Porić iz junačkog Bužima. Sa ovakvom porodičnom tradicijom nije čudo što se nakon završene osnovne i srednje škole opredjeljuje za vojnu školu. Nakon okončanog obrazovanja postavljen je za starješinu štaba TO Bosanska Krupa. Kao istinski patriota i školovani oficir od početka velikosrpske agresije se stavlja na raspolaganje OS R BiH gdje obavlja niz odgovornih dužnosti u štabu TO Bos. Krupa. Za Komandanta 511. slavne brigade imenovan je 14. augusta 1993. godine. Na čelu brigade bio je sve do 13. juna 1994. godine kada na području Todorova na liniji prema izdajničkim jedinicama tzv. AP ZB gubi ovodunjalučki život. Zajedno s njim život gubi i njegov lični pratilac Nihad Bužimkić.

Izuzetan patriota i vizionar

Vijest o njegovoj pogibiji snažno je odjeknula u tadašnjem bihaćkom okrugu i izazvala veliku tugu jer je bio prvi ratni Komandant brigade u tadašnjem sastavu 5. Korpusa koji je dao život za domovinu. Posthumno je dobio čin pukovnika Armije RBiH iako je po mišljenju živućih oficira iz 5. Korpusa kao i preživjelih boraca zaslužio mnogo viši čin. Kao istaknuti Komandant koji je najviše vremena provodio na prvoj borbenoj liniji zajedno sa svojim borcima, odlikovan je priznanjem “Zlatni ljiljan”.

Brigadir Emir Kliko danas je Komandant 5. pbr OS BiH. U ratu je bio komandant bataljona u sastavu 511. Slavne brigade, bio je saborac i bliži saradnik Komandanta Crnkića.

O Komandantu Crnkiću rekao je sljedeće:
” Mirsad Crnkić je bio izuzetan patriota i vizionar koji je Bosnu i Hercegovinu volio iznad svega. Odlično je poznavao taktike i tehnike ratovanja, a poseban smisao imao je za organizaciju. Za njegovog komandovanja 511. Slavna brigada je bila na svome vrhuncu snage, organizacije i morala. U to vrijeme smo bili rame uz rame 505. Viteškoj brigadi na svim frontovima. Sve nas je zajedno nosio njegov vedri duh, polet i entuzijazam. Čini mi se da nije bilo zadatka koji nismo bili spremni izvršiti. Posebno je cijenio svoje saradnike, a odluke o borbenim dejstvima nije donosio bez mišljenja komandanata bataljona. U takvom ambijentu smo rješavali sve postavljene zadatke. Svakako treba naglasiti i njegov doprinos na afirmaciji Bosanske Krupe, tako što je naš imidž izbjeglice i prognanika pretvorio u imidž pobjednika, te nam vratio poljuljani ponos i vjeru da ćemo doći svojim kućama visoko uzdignute glave. Često razmišljam o tome šta bi 511. Slavna pod njegovim vodstvom postigla do kraja rata i kakav bi bio život u Bosanskoj Krupi. Siguran sam da bi još kilometara kvadratnih bilo u našem katastru, a da bi Bosanska Krupa živjela punim kapacitetom. Ali i bez toga izuzetno sam ponosan što mogu reći da sam bio njegov saborac i jedan od bliskih saradnika“.

Prisjećajući se svog Komandanta, demobilisani borac 511. Slavne bbr Armije RBiH Arif Badnjević zvani Motor kaže:
„Našeg ratnog Komandanta ne smijemo zaboraviti. Mirsad Crnkić je na vrijeme prozreo velikosrpske namjere te se odmah stavio u službu odbrane grada i države BiH. Njegove briljantne organizacijske sposobnosti došle su do izražaja u presudnim momentima za organizaciju odbrane od velikosrpskog agresora. Njegova zasluga i doprinos u ustrojstvu 511. Slavne bbr u sastavu 5. Korpusa Armije RBiH su neizmjerni. Bio je prije svega čovjek visokih moralnih kvaliteta, neiscrpne energije i patriotizma, a potom vrsni vođa i strateg. Ono što smo najviše cijenili kod njega je to što je stalno bio sa borcima na prvoj borbenoj liniji“.

Bosanska Krupa će biti oslobođena

Znajući da su narod i Armija jedno, Komandant Crnkić je koristio svaku priliku i aktivno komunicirao sa narodom. Zabilježen je njegov apel narodu tokom žestoke ofanzive četnika na bihaćki okrug:
„Sada više nego ikada prije pokažite koliko ste uz svoju Armiju, čiji su borci vaši sinovi, vaša braća i očevi. Moguće je da neko od vas ima municije, oružja ili drugih materijalno-tehničkih sredstava. U vašim kućama sve je to bezvrijedno i jedino ako je na prvoj liniji garancija je da četnici neće doći do vaših kuća. Jer ako dođu baš pred vašu kuću nikakva puška ni hiljade metaka više vam neće pomoći. Zato vašoj Armiji pomognite na pravi način i u pravo vrijeme“ (Ljiljan, br. 49, 04. mart 1994)

Svjestan izloženosti prostora bihaćkog okruga propagandnom ratu, cijenio je rad domaćih novinara i onog što čine.
Senada Avdagić, novinarka iz ratne informativne službe 511. Slavne bbr zabilježila je sljedeće:
„Komandant Crnkić je izuzetno cijenio informativnu službu svoje brigade. Uz obaveznu duplu kahvu volio je voditi razgovor sa novinarima. Ostalo je bezbroj razmišljanja, ideja i planova. Jednom nam je ispričao da je sanjao šest ljiljana koje mu pruža starješina iz naše brigade, a tog dana je na Hasinom vrhu poginulo šest naših boraca. Znao je to prije nego što je stigao na liniju. Komandantov ružan san bio je stvarnost“ (Ljiljan, br.57. 24. juni 1994)
Svoje borce je stalno bodrio da se bore na pravoj strani historije i da je neprijatelja moguće poraziti. „Naš narod ćemo vratiti kućama, Bosanska Krupa će biti oslobođena“ – znao je često kazati!

Na postrojavanju jedinica 511. Slavne brigade imao je praksu borce pitati : „Hoćemo li preko Une? Hoćemo li u Bosansku Krupu?“- na što su borci gromoglasno uzvraćali „HOĆEMO“!
Iako ga nije dočekao, njegov cilj je ostvaren: Bosanska Krupa je oslobođena a država Bosna i Hercegovina je nastavila svoj hiljadugodišnji državnopravni kontinuitet i sačuvala svoj teritorijalni integritet.

Jedna ulica u Bosanskoj Krupi nosi njegovo ime a već 13 godina se u ovom gradu održava međunarodni memorijalni turnir u boćanju također posvećen njemu.

Mezar mu je u središnjem djelu šehitluka Soline u bosansko-krupskom naselju Jezerski, gdje mu je 2008. godine podignuto i turbe.

Mirsad Crnkić je bio porodično ostvaren čovjek. Iza njega su ostali supruga Senka, kćerke Adrijana i Almira te sin Mirsad.

Porodica, rodbina, prijatelji te općinska delegacija i predstavnici udruženja proisteklih iz odbrambeno-oslobodilačkog rata su 13. juna posjetili njegovu rodnu kuću, turbe na šehitlucima u Jezerskom dok je nakon podne namaza u džamiji džemata Krupa II proučen tewhid.

Neka mu Svevišnji Allah podari lijepi dženet a istina o njemu ostaje dok je Bosne i Bosanske Krupe!

Podijeli ovaj članak