SANIRANE SANITARNE PROSTORIJE U JU „PRVA OSNOVNA ŠKOLA“ BOSANSKA KRUPA

3 min. čitanja

Zahvaljujući saradnji Ministarstva vanjskih poslova Republike Bugarske, Općine Bosanska Krupa i menadžmenta JU „Prva osnovna škola“ Bosanska Krupa okončan je proces sanacije sanitarnih prostorija u centralnoj školi.

Sanitarne prostorije „Prve osnovne škole“ Bosanska Krupa već su duži vremenski period bile u jako lošem stanju što je predstavljalo izuzetno velik problem ne samo za oko 550 učenika i 70 nastavnika uključenih u nastavni proces, menadžment i pomoćno osoblje škole već i za sve one građane Bosanske Krupe koji koriste sportsku salu.

U okviru projekta sanirano je pet toaletnih grupa od kojih je jedna za osobe s poteškoćama, i, kako ističe Amir Velić, direktor „Prve osnovne škole“, iako se čini da ovo nije tema „od značaja“ ovim projektom itekako je olakšan odgojno-obrazovni proces i boravak učenika te nastavnog i pomoćnog osoblja u školi uopće.

„To je bio samo jedan u nizu projekata ostvarenih u saradnji menadžmenta škole i Općine Bosanska Krupa, tj. općinskog načelnika, Armina Halitovića i ovom prilikom mu se, ispred JU „Prva osnovna škola“, zahvaljujem na jako dobroj saradnji. Mi smo imali projekt koji je proslijeđen Općini. Nažalost, realizaciju istog morali smo prolongirati zbog pandemije koronavirusa. U međuvremenu je općinski načelnik ostvario saradnju s Bugarskom ambasadom u BiH koji su i donatori ovog projekta. Kao što vidite, to je popravilo uslove rada i boravka u školi svih učesnika odgojno-obrazovnog procesa. Dio sklopa sanitarnog čvora namijenjen je invalidima. Imaju slobodan pristup i svoj prostor što je itekako značajno“, naglašava Velić.

Vrijednost projekta sanacije sanitarnih prostorija u JU „Prva osnovna škola“ Bosanska Krupa iznosila je 36.144,81 KM od čega je Republika Bugarska osigurala 25%, a ostatak Općina Bosanska Krupa koja je, kako naglašava Velić, uvijek pružala podršku obrazovnim ustanovama na području naše općine. U posljednje tri-četiri godine „Prva osnovna škola“ Bosanska Krupa, u saradnji sa Općinom Bosanska Krupa, realizirala je niz manjih i većih projekata vezanih za sanaciju i (re)izgradnju objekata u vlasništvu škole, a sve s ciljem poboljšavanja uslova rada i modernizacije odgojno-obrazovnog procesa.

„Zaista smo posljednje 3 – 4 godine imali jako veliki broj projekata na koje smo itekako ponosni – od područne škole u Pištalinama koja je u potpunosti obnovljena do niza manjih projekata tipa obnove stolarije, uređenje unutrašnje i rješavanja pitanja grijanja u područnoj školi Veliki Radić, obnova stolarije i uređenje kabineta u centralnoj školi. Pečat svih ovihradova za ovu školsku godinu bit će postavljanje fasade na zgradu centralne škole. Tendere smo raspisali, sproveli, završili i nadamo se da ćemo ovih dana potpisati ugovore sa izvođačom radova“,rekao je Amir Velić.

Obrazovanje je ono u šta trebamo ulagati, na ovaj ili onaj način. U ponedjeljak, na prostoru USK-a, počinje nova školska godina. Našim školarcima želimo puno sreće i uspjeha.

 

RadioBK

Podijeli ovaj članak