Proučen Jasin i Mevlud pred duše umrlih članova Udruženja „Reis Mehmed Džemaludin Čaušević“

2 min. čitanja

U organizaciji UG „Reis Mehmed Džemaludin Čaušević“ danas je, u Spomen-kući reisa Čauševića u Arapuši, proučen Jasin i Mevlud pred duše umrlih članova Upravnog odbora Udruženja Nijaza Tatarevića, Đemaludina Čauševića i Muhameda ef. Kavazovića čije je djelovanje umnogome obilježilo i unaprijedilo ne samo rad Udruženja nego i socio-kulturni život Bosanske Krupe uopće.

„Mi smo danas zakazali učenje Mevluda da se sjetimo naših umrlih članova Nijaza Tatarevića, kao dugogodišnjeg predsjednika Upravnog odbora, Đemaludina Čauševića, isto tako dugogodišnjeg člana Upravnog odbora i Muhameda ef. Kavazovića. 2022. godina ujedno je i 10 godina kako je formirano Udruženje Reis Mehmed Džemaludin Čaušević. U tom periodu mi smo uspjeli da ostvarimo značajne ciljeve na promovisanju lika i djela reisa Čauševića. Uspjeli smo da sagradimo Spomen-kuću u koju smo smjestili muzejsku postavku u kojoj se može sagledati djelovanje reisa Mehmeda Džemaludina Čauševića. Danas se podsjećamo kako na našu trojicu članova Upravnog odbora tako i na sve one koji su dali svoj doprinos u ostvarivanju naših programskih ciljeva, a, isto tako, nisu među nama. To je veliki broj građana kako iz Arapuše i Bosanske Krupe tako i iz drugih gradova BiH. Moramo se zahvaliti svima onima iz društvenog života koji su, na bilo koji način, pomogli radu Udruženja. To su razna udruženja i institucije, ali i privatni poduzetnici koji su svojim prilozima pomogli da uspješno završimo ovaj projekt. Nadam se da će svi oni koji u budućnosti budu posjećivali ovaj objekt imati priliku da se upoznaju sa likom i djelom reisa Mehmeda Džemaludina Čauševića, jednog od najboljih sinova bošnjačkog naroda u novijoj historiji Bosne i Hercegovine“, rekao je Husnija Avdagić, predsjednik UG „Reis Mehmed Džemaludin Čaušević“ ističući da je učenje Mevluda amanet i želja samog rahmetli Nijaza Tatarevića koji je, u međuvremenu, preselio.

Po završetku Mevluda ukazano je na doprinos Nijaza Tatarevića, Đemaludina Čauševića i Muhameda ef. Kavazovića radu Udruženja te im je posthumno uručena Plaketa koju su primili članovi porodica.

Podijeli ovaj članak