Predsjedavajući Gradskog vijeća: Čestitka za 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine

2 min. čitanja

Poštovane građanke i građani Bosanske Krupe u domovini i dijaspori,
Čestitam vam 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine.
Prije 80 godina održano je zasjedanje ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu i tada su delegati iz svih djelova BiH donijeli odluku da kao ravnopravna Socijalistička republika Bosna i Hercegovina, koja neće biti ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska već i muslimanska i hrvatska i srpska, zajednica ravnopravnih naroda i svih drugih narodnosti koje su u njoj žive. Tada su građani Bosne i Hercegovine hrabro i dostojanstveno uzeli vlastitu sudbinu u svoje ruke.

Bio je to jedan od najznačajnijih trenutaka u našoj sveukupnoj historiji i imao je presudan značaj za opstanak Bosne i Hercegovine. Građanke i građani Bosne i Hercegovine tada su odbijajući ideje o njenoj podjeli i pripajanju drugim republikama trajno trasirali put ka nezavisnosti i samostalnosti.

Bosna i Hercegovina je danas samostalna i međunarodno priznata država, koja teži da postane dio evropske i euroatlantske porodice, kao globalnog simbola sigurnosti i prosperiteta.
Na današnji dan moramo se prisjetiti i odati poštovanje svima koji su svojim životom branili državu Bosnu i Hercegovinu i osigurali njen opstanak kroz sve teške bitke kroz historiju. Bez njihove spremnosti da po svaku cijenu odbrane Bosnu i Hercegovinu danas ne bi bilo naše države. To je naš dug prema prošlim, sadašnjim i budućim generacijama.

U to ime, svim građankama i građanima Bosanske Krupe još jednom upućujem najsrdačnije čestitke povodom Dana državnosti
Neka vječno živi naša jedina domovina – Bosna i Hercegovina.

Predsjedavajući GV Bosanska Krupa
Alen Lipovača

Podijeli ovaj članak