Povećana financijska podrška učenicima-putnicima srednjih škola i porodiljama u 2022. godini

2 min. čitanja

Već dvanaestu godinu zaredom Općina Bosanska Krupa izdvaja sredstva za subvencioniranje prijevoza učenika srednjih škola. Ove godine taj iznos je značajno uvećan, a uz učenike-putnike, veću podršku dobit će i porodilje.

Naime, umjesto dosadašnjih 30%, Općina Bosanska Krupa će u 2022. godini sa 50% učestvovati u subvencioniranju troškova prijevoza učenika do škole, dok će učenicima koji su bez jednog ili oba roditelja, Općina subvencionirati cijeli iznos prijevoza.

„Želja nam je da se izdvaja i više i na taj način pomogne učenicima i njihovim roditeljima. Ove godine taj smo iznos povećali na 50%, a već naredne godine planiramo u 100% iznosu subvencionirati prijevoz učenika, te svim učenicima-putnicima osigurati besplatan dolazak u školu“ istakao je načelnik Armin Halitović.

Kao jedna od mjera podrške natalitetu je i povećanje iznosa jednokratne pomoći porodiljama. Tako će samohrane nezaposlene majke u 2022. godini za jedno dijete dobiti 1000 konvertibilnih maraka, dok će zaposlenim samohranim majkama pomoć iznositi 500 konvertibilnih maraka. Podršku u iznosu od 500 KM dobit će i porodice kada dobiju prinovu gdje su oba roditelja nezaposlena, dok će porodice u kojim je jedan roditelj zaposlen imati podršku u iznos od 300 konvertibilnih maraka. Važno je za napomenuti i da je procedura za dobijanje jednokratne pomoći porodiljama u velikoj mjeri pojednostavljena.

Podijeli ovaj članak