Potpisan 91 ugovor za stipendiranje bosanskokrupskih studenata

6 min. ─Źitanja

Ove srijede u Domu kulture u Bosanskoj Krupi op─çinski na─Źelnik Armin Halitovi─ç sa svojim suradnicima priredio za studente ,studentice ,njihove roditelje i opunomo─çenike, sve─Źano potpisivanje ugovora za stipendiranje u akademskoj 2021/2022. godini.

Potpisivanju ugovora prethodila je objava konkursa,prjiave i proces odabira,odnosno provjera ispunjavanja uvjeta iz posebnog pravilnika o stipendiranju prijavljenih kako bi mogli biti korisnici stipendija,te objava rezultata i prostor za ┼żalbenih postupak onih koji nisu imali uvjete za nov─Źanu podr┼íku Grada Bosanska Krupa za studije.

Tako su danas su ugovori za 91 stipendiju, potpisani po istim pravilima,a ona obezbje─Ĺuju da svaki student koji redovno studira na nekom od dr┼żavnih fakulteta u Bosni i Hercegovini stje─Źe pravo za stipendiju.

Ukupno studenti ─çe iz Bud┼żeta Grada Bosanska Krupa biti podr┼żani s oko 91.000 konvertibilnih maraka.

Tako─Ĺer studenti ─Źiji jedan roditelj pripada nekoj od kategorija obuhva─çenih zakonom o pravima demobilisanih boraca, stipendiju primaju od prve godine studiranja. Svake godine Op─çinsko vije─çe Bosanska Krupa kroz bud┼żet utvr─Ĺuje visinu finansijskih sredstava za stipendije, pa se onda ona dijele na broj studenata koji ostvaruju pravo na stipendiju u deset jednakih mjese─Źnih rata.

Ove godine je stipendije u bud┼żetu izdvojeno toliko novca da ─çe svaki student primiti u deset rata 1000 konvertibilnih maraka.

Ve─çina ima istu stipendiju, osim studentice Azre Halitovi─ç koja je student ─Źetvrte godine Muzi─Źke akademije, odsjek: Vokalnoinstrumentalni, smjer: harmonika u Isto─Źnom Sarajevu koja ima prosjek od 9,5 % i ostvarila je stipendiju 2000 konvertibilnih maraka.

Nekad se godi┼ínje dodjeljivalo oko 240 stipendija,danas je potpisano 91 ugovor,87 ugovora u redovnom i jo┼í ─Źetiri u ┼żalbenom postupku, kazao je op─çinski na─Źelnik Armin Halitovi─ç , napominju─çi da odlazak stanovni┼ítva, smanjenje broja u─Źenika , sada i studenata , najvi┼íe mladih, nije zaobi┼íao ni bosanskokrupsku lokalnu zajednicu. Jedina prednost,ako je tako mo┼żemo nazvati jeste za studente, jer ─çe ove godine umjesto devetstotina od pro┼íle godine primiti stipendiju u visini od 1000 konvertibilnih maraka.

Zadovoljstvo nisu krili ni roditelji, ni studenti. Mo┼żda je malo,ali nama jako vrijedno. Va┼żno nam je da neko misli na nas i zahvaljujemo se svima koji bar na ovakav na─Źin govore da su uz nas-mi┼íljenja su onih koji su ostvarili pravo na stipendiju.

ÔÇ×Prvu godinu primam ovu stipendiju i mnogo mi poma┼że budu─çi da studiram u drugom gradu u Banjaluci,na Prirodno-matemati─Źkom fakultetu op─çu biologiju gdje pla─çam stan, a imam i mnogo tro┼íkova ┼íto se ti─Źe fakulteta.Posebno sam sretna ┼íto sam dobila stipendiju iz mog grada i sigurno ─çe biti pomo─ç i meni i mojim roditeljimaÔÇť, kazala nam je studentica Indija Had┼żi─ç

ÔÇ×Zovem se Ejla Sefi─ç,prvi put dobijem stipendiju i prva sam godina Fakulteta zdravstvenih studija u Biha─çu,odsjek fizikalne terapije.Ovo nam je podstrek,ali i pomo─ç jer svi imamo velike tro┼íkove.Zahvalila bi se na ovoj podr┼íci svima i posebno sam sretna jer je na┼í Grad Bosanska Krupa,koliko znam prvi podijelio stipendije za ovu studentsku godinu.ÔÇť

Hana Klara Brati─ç je istakla da je ─Źetvrta godina Pedago┼íkog fakulteta na odsjeku Engleskog jezika,da su malo du┼że ─Źekali,ali eto danas potpisali ugovor. Hana je tako─Ĺer jednu godinu provela na Erasmus razmjeni studenata u ┼ápaniji i predlo┼żila svim studentima koji imaju priliku za to da se odlu─Źe za godinu studiranja u drugoj zemlji zbog zaista vrijednog iskustva kojim se ona obogatila.

ÔÇ×Ja sam Sajra Salki─ç,sretna sam jer ovo nam je velika mogu─çnost da nam olak┼ía ┼íkolovanje.Studiram u Biha─çu na Islamskom pedago┼íko fakultetu Socijalnu pedagogiju i duhovnu skrb,prva sam godina,a stipendiju sam dobila jer sam dijete demobilisanog borca i zahvaljujem se gradona─Źelniku i svima ┼íto nam je omogu─çio stipendije.ÔÇť

ÔÇ×Ja sam roditelj,Mersud Sefi─ç iz Bosanske Krupe.Moja k─çerka Emina je zavr┼íila Gra─Ĺevinski fakultet u Sarajevu i sada je upisala master.Ovo je prvi put da moja Emina dobije stipendiju jer je imala stanovanje u studentskom domu i nije mogla aplicirati.Ova stipendija zna─Źi puno,u dana┼ínje vrijeme svaka pomo─ç je dobro do┼íla,pogotovo kada pogledamo ova poskupljenja ,poskupili su i stanovi i hrana i svi tro┼íkovi ┼żivota.Ja kao roditelj ovom prilikom se zahvaljujem gradona─Źelniku i svim drugim koji su omogu─çili da na ovakav na─Źin pomognu na┼íoj djeci,a sigurno i daju im poticaj da i dalje vrijedno u─Źe i ostanu u na┼íoj Bosni i HercegoviniÔÇť.

Prilikom potpisivanja ugovora studentima se obratio na─Źelnik Op─çine Bosanska Krupa Armin Halitovi─ç, ─Źestitao svima i po┼żelio mnogo sre─çe i ste─Źenog znanja tokom studiranja.Sve─Źanom potpisivanju je prisustvovao i Predsjedavaju─çi Op─çinskog vije─ça Grada Bosanska Krupa Alen Lipova─Źa,ispred zakonodavnog gradskog organa koji je i ove,i svih ranijih godina, Bud┼żetom mo┼żda najradosnije potvr─Ĺivao predlo┼żene stavke za stipendiranje studenata.

Grad Bosanska Krupa isplatila je 1834 stipendije po ovom na─Źinu stipendiranja, za ┼íto je iz svog bud┼żeta izdvojio tokom 12 godina ukupno 1.449 322 konvertibilne marke.

 

RadioBK

Podijeli ovaj ─Źlanak