17.2 C
Bosanska Krupa
Nedjelja | 26. Juna 2022.

Potpisan 91 ugovor za stipendiranje bosanskokrupskih studenata

- Oglas-

Ove srijede u Domu kulture u Bosanskoj Krupi općinski načelnik Armin Halitović sa svojim suradnicima priredio za studente ,studentice ,njihove roditelje i opunomoćenike, svečano potpisivanje ugovora za stipendiranje u akademskoj 2021/2022. godini.

Potpisivanju ugovora prethodila je objava konkursa,prjiave i proces odabira,odnosno provjera ispunjavanja uvjeta iz posebnog pravilnika o stipendiranju prijavljenih kako bi mogli biti korisnici stipendija,te objava rezultata i prostor za žalbenih postupak onih koji nisu imali uvjete za novčanu podršku Grada Bosanska Krupa za studije.

Tako su danas su ugovori za 91 stipendiju, potpisani po istim pravilima,a ona obezbjeđuju da svaki student koji redovno studira na nekom od državnih fakulteta u Bosni i Hercegovini stječe pravo za stipendiju.

Ukupno studenti će iz Budžeta Grada Bosanska Krupa biti podržani s oko 91.000 konvertibilnih maraka.

Također studenti čiji jedan roditelj pripada nekoj od kategorija obuhvaćenih zakonom o pravima demobilisanih boraca, stipendiju primaju od prve godine studiranja. Svake godine Općinsko vijeće Bosanska Krupa kroz budžet utvrđuje visinu finansijskih sredstava za stipendije, pa se onda ona dijele na broj studenata koji ostvaruju pravo na stipendiju u deset jednakih mjesečnih rata.

Ove godine je stipendije u budžetu izdvojeno toliko novca da će svaki student primiti u deset rata 1000 konvertibilnih maraka.

Većina ima istu stipendiju, osim studentice Azre Halitović koja je student četvrte godine Muzičke akademije, odsjek: Vokalnoinstrumentalni, smjer: harmonika u Istočnom Sarajevu koja ima prosjek od 9,5 % i ostvarila je stipendiju 2000 konvertibilnih maraka.

Nekad se godišnje dodjeljivalo oko 240 stipendija,danas je potpisano 91 ugovor,87 ugovora u redovnom i još četiri u žalbenom postupku, kazao je općinski načelnik Armin Halitović , napominjući da odlazak stanovništva, smanjenje broja učenika , sada i studenata , najviše mladih, nije zaobišao ni bosanskokrupsku lokalnu zajednicu. Jedina prednost,ako je tako možemo nazvati jeste za studente, jer će ove godine umjesto devetstotina od prošle godine primiti stipendiju u visini od 1000 konvertibilnih maraka.

Zadovoljstvo nisu krili ni roditelji, ni studenti. Možda je malo,ali nama jako vrijedno. Važno nam je da neko misli na nas i zahvaljujemo se svima koji bar na ovakav način govore da su uz nas-mišljenja su onih koji su ostvarili pravo na stipendiju.

„Prvu godinu primam ovu stipendiju i mnogo mi pomaže budući da studiram u drugom gradu u Banjaluci,na Prirodno-matematičkom fakultetu opću biologiju gdje plaćam stan, a imam i mnogo troškova što se tiče fakulteta.Posebno sam sretna što sam dobila stipendiju iz mog grada i sigurno će biti pomoć i meni i mojim roditeljima“, kazala nam je studentica Indija Hadžić

„Zovem se Ejla Sefić,prvi put dobijem stipendiju i prva sam godina Fakulteta zdravstvenih studija u Bihaću,odsjek fizikalne terapije.Ovo nam je podstrek,ali i pomoć jer svi imamo velike troškove.Zahvalila bi se na ovoj podršci svima i posebno sam sretna jer je naš Grad Bosanska Krupa,koliko znam prvi podijelio stipendije za ovu studentsku godinu.“

Hana Klara Bratić je istakla da je četvrta godina Pedagoškog fakulteta na odsjeku Engleskog jezika,da su malo duže čekali,ali eto danas potpisali ugovor. Hana je također jednu godinu provela na Erasmus razmjeni studenata u Španiji i predložila svim studentima koji imaju priliku za to da se odluče za godinu studiranja u drugoj zemlji zbog zaista vrijednog iskustva kojim se ona obogatila.

„Ja sam Sajra Salkić,sretna sam jer ovo nam je velika mogućnost da nam olakša školovanje.Studiram u Bihaću na Islamskom pedagoško fakultetu Socijalnu pedagogiju i duhovnu skrb,prva sam godina,a stipendiju sam dobila jer sam dijete demobilisanog borca i zahvaljujem se gradonačelniku i svima što nam je omogućio stipendije.“

„Ja sam roditelj,Mersud Sefić iz Bosanske Krupe.Moja kćerka Emina je završila Građevinski fakultet u Sarajevu i sada je upisala master.Ovo je prvi put da moja Emina dobije stipendiju jer je imala stanovanje u studentskom domu i nije mogla aplicirati.Ova stipendija znači puno,u današnje vrijeme svaka pomoć je dobro došla,pogotovo kada pogledamo ova poskupljenja ,poskupili su i stanovi i hrana i svi troškovi života.Ja kao roditelj ovom prilikom se zahvaljujem gradonačelniku i svim drugim koji su omogućili da na ovakav način pomognu našoj djeci,a sigurno i daju im poticaj da i dalje vrijedno uče i ostanu u našoj Bosni i Hercegovini“.

Prilikom potpisivanja ugovora studentima se obratio načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović, čestitao svima i poželio mnogo sreće i stečenog znanja tokom studiranja.Svečanom potpisivanju je prisustvovao i Predsjedavajući Općinskog vijeća Grada Bosanska Krupa Alen Lipovača,ispred zakonodavnog gradskog organa koji je i ove,i svih ranijih godina, Budžetom možda najradosnije potvrđivao predložene stavke za stipendiranje studenata.

Grad Bosanska Krupa isplatila je 1834 stipendije po ovom načinu stipendiranja, za što je iz svog budžeta izdvojio tokom 12 godina ukupno 1.449 322 konvertibilne marke.

 

RadioBK

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci