Posljednji pozdrav heroju odbrane, bivšem načelniku, humanisti, prijatelju, velikom čovjeku Đemaludinu Čauševiću

5 min. čitanja

Građanke i građane Općine Bosanska Krupa, s prvim jutarnjim zracima, ove srijede, 7. aprila, posebno je rastužila vijest da je bitku s koronavirusom, u 76-oj godini života, izgubio naš uvaženi sugrađanin Đemaludin Čaušević, bivši načelnik Općine Bosanska Krupa i ratni starješina 511. slavne brigade 5. korpusa Armije RBiH.

Ponosni Otočanin i Krupljanin kojeg smo izgubili cijelog svog života nije mirovao i njegov životopis krasi iznimna energija, znanje i opredjeljenje da u svakom danu učini nešto za dobrobit svoje zajednice. Činio je to kao omladinac, kao učitelj, nastavnik likovne kulture, direktor “Otočanke“ a u ratnom periodu činio je to kao komandant 2. otočkog bataljona 511. slavne bbr. a kasnije pomoćnik komandanta za moral 511. slavne bbr.

Sve što je mogao dati odbrani i oslobođenju svoje Bosanske Otoke i Bosanske Krupe i osnaživanju 511. slavne brdske brigade i Petog korpusa dao je u odsudnim trenucima, kada je trebalo pružiti podršku borcima na prvoj liniji, ranjenim borcima i posebno porodicama poginulih boraca kao i narodu koji je samo želio povratak kućama, ističući da je sve moguće kada se iskreno želi i kada su borci i narod u toj želji zajedno. U završnim operacijama oslobođenja Bosanske Krupe bio je i teško ranjen.

U poslijeratnom periodu nastavio je sanirati teške posljedice rata, dajući veliki doprinos obnovi općine Bosanska Krupa, najviše u periodu kada je obavljao funkciju općinskog načelnika od 2000. do 2004. godine, otvarajući vrata grada za sve one koji su se željeli vratiti i nastaviti živjeti u svom mjestu i započinjući izgradnju savremene lokalne uprave uz teški posao obnove grada i brigu da interno raseljeni bosanskokrupski građani što prije započnu život u svojim domovima.

Đemaludin Čaušević kao likovni pedagog, osoba koja voli umjetnost, sport, humanitarni i društveni rad, ostavio je neizbrisiv trag u Kulturno-umjetničkim društvima „Mladost“ Bosanska Otoka i „Una“ Bosanska Krupa, u Likovnoj koloniji „Krušnica“ od njenog osnivanja, Nogometnom klubu „Sloga“ iz Bosanske Otoke čiji je bio predsjednik, baš kao i član FS FBiH, „Rotary klubu“ Bihać, a njegova topla, ljudska riječ obilježila je brojne promocije knjiga, izložbe slika i brojne druge događaje kojima je rado prisustvovao. Nemjerljiv je njegov doprinos u promociji kulture kao i gostovanju mnogih umjetnika, velikih imena u maloj Bosanskoj Krupi i Bosanskoj Otoci, prezentirajući njihovo kulturno-historijsko blago i izuzetne prirodne ljepote.

Đemaludin Čaušević, zajedno sa svojim saborcima i prijateljima uz podršku lokalne zajednice, učestvovao je u promociji imena i djela reisa Džemaludina Čauševića kroz nekoliko manifestacija, te učinio da se u njegovoj rodnoj Arapuši sagradi vrijedna spomen-kuća. Velike zasluge imao je i u obnovi rodne kuće rahmetli komandanta 511. slavne generala Mirsada Sedića u Arapuši. Bio je posvećen i saradnji s Islamskom zajednicom Bosanska Krupa, imamima otočkih džamija te aktivno učestvovao u vjerskom životu u Gradskoj džamiji u Bosanskoj Otoci.

Poštujući žrtvu koju su dali borci – oslobodioci imao je vremena da često posjeti njihove porodice, da bude na svakom mjestu gdje su se obilježavale značajne bitke, da posljedni put isprati one koji su na onaj svijet otišli prije njega, da znalački govori o odsudnim trenucima i izazovima vremena.

Nažalost, mnogo planova i pored ovako potpunog života ostalo je u amanet onima s kojima je neumorno radio, svaki dan iznalazeći nove ideje kako bi sjaj bosanskokrupske općine bio kao nekada ili još veći.

U ovom trenutku bolnog gubitka, supruzi Rasemi, kćerkama, zetovima i svim ostalim članovima porodice upućujemo riječi najdubljeg i najiskrenijeg saosjećanja.

Dragom, uvijek vedrom, za šalu i duhovitost raspoloženom Đemaludinu Čauševiću, zaljubljeniku rijeka i unskih dubina, za sve što je u svom ljudskim djelima prebogatom životu učinio, možemo samo reći hvala, veliko hvala.

Neka mu je veliki rahmet, neka mu je laka njegova bosanska zemlja!

Podijeli ovaj članak