O ljepotama njihovih kanarinaca priča se širom svijeta. Elvir Alidžanović živi i radi u Bosanskoj Krupi, dok je njegov otac već nekoliko decenija stanovnik Zadra, gdje ima veliku farmu ptica.

– Ljubav prema pticama naslijedio sam od oca Envera. Ja živim u Bosanskoj Krupi i član sam ptičarskog udruženja Banja Luka. Sportski sam uzgajivač kanarinaca, što mi je hobi. Ovim hobijem se bavim iz ljubavi, jer ptice se moraju voljeti. Dok sam još bio dijete moj otac je posjedovao ptice i takmičio se, a u bivšoj državi je bio prvak Jugoslavije. Ja sam išao s njim na izložbe, volio sam golubove, ptice i kanarince, i malo pomalo sam postao vrhunski uzgajivač kanarinaca i, naravno, takmičar – kaže Elvir Alidžanović.

Kako dodaje, dobar kanarinac se može kupiti za 50 ili 100 maraka.

– Najskuplji kojeg sam ja platio je kobalt intenzivni crveni i koštao je 500 eura. Bio je prvak Belgije te godine. To je bio hit u svijetu, čovjek je pobijedio i tražio je toliko novaca. Doveli smo ga u Bosnu i sada ima bosanska pokoljenja. Pošto Hrvatska ulazi u šengen, cijelu farmu smo prebacili u Zadar. Imamo oko 1.500 ptica. Jednom sedmično odlazim u Zadar da budem sa mojim pticama. Ostavio sam nekoliko i kod kuće, jer dan bez ptica ne mogu zamisliti. Iskren da budem, lakše mi je sa pticama nego sa ljudima. Ljudi su čudnovata biljka. Uzgajanje ptica je izuzetno skup hobi – kaže Elvir te naglašava da se najbolja ptica nikada ne smije prodati.

Pored uzgoja ptica, Alidžanovići su poznati kao uspješni mesari i ugostitelji. Elvir je dugi niz godina vlasnik ugostiteljske radnje Banjalučki ćevapi kod Envera u Bosanskoj Krupi.

– Djed Mujo imao je mesaru prije 68 godina. Biznis je poslije nastavio otac Enver, koji je ljubav prenio na mene. Naravno da nastavljamo tradiciju. Imam četiri sina i Tarik i Kenan već uz mene peku zanat. Ništa im nije teško. Od 13 godine njih dvojica rade u proizvodnji. Edi i Leon su još mali. Najbitnije je da vole ovo što rade i Tarik i Kenan su mi od velike pomoći. Restoran polako ali sigurno razvijamo. Sinovi već melju meso, prave ćevape, sudžukice, pajcaju meso… Trenutno pripremamo suhomesnate proizvode– kaže na kraju Alidžanović.