Polaznici likovne radionice i danas oslikavali na papiru, ali i platnu

2 min. čitanja

JU „Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje“ Bosanska Krupa – Gradska galerija organizovala je drugu radionicu crtanja i slikanja za mlade talente kao i druženje bosanskokrupskih likovnih umjetnika.

Projekt kojeg realizira ova ustanova zamišljen je tako da kako već izgradjeni likovni umjetnici tako i oni nešto mladji koji pokazuju ljubav prema likovnoj umjetnosti uzmu učešće u radionicama, a onda radove koji nastanu saberu i predstave javnosti kroz posebno organizovanu izložbu. Ali onaj možda i dugoročniji i uslovno rečeno važniji cilj ogleda se u usadjivanju ljubavi prema umjetnosti kod mladih ljudi i budućnosti ove grane umjetnosti u Bosanskoj Krupi o čemu nam je govorio kustos Gradske galerije Ismet Erdić na danas otvorenoj radionici kojoj je prisustvovalo dvadesetak polaznika:

„Ideja je prvenstveno da se druže bosanskokrupski iskusniji, stariji umjetnici,kako obrazovani tako i amateri, sa mladima. Jer postavlja se pitanje ako se znanje i ljubav prema bilo kojoj umjetnost ne prenosi kome ćemo mi stari sutra izlagati. Drago nam je da smo uspjeli napraviti dobru saradnju sa svim školama i mi danas imamo polaznike kako osnovnih tako i srednjih škola.Mi danas imamo i osnovni zadatak, a to je obrazovati mlade, ali obrazovati i publiku kroz izlaganje tih radova.“

Želeći da poboljšaju svoje vještine crtanja ili da se tek okušaju u ovoj grani umjetnosti dvadesetak polaznika osnovaca i srednoškolaca izrazilo je svoju kreativnost na papiru, ali i na platnu raznim tehnikama. Radionicu podržavaju i bosanskokrupski „likovnjaci“ poput Ermina Emrića, Osmana Hajdarevića, Huseina Osmanagića, Ibrahima Bajrića, profesorice Edine Šertović idr. Prema riječima Erdića ovakve radionice će se održavati jednom mjesečno, a radovi koji nastanu Gradska galerija Bosanska Krupa će sabrati i jednom u tri mjeseca javnosti predstaviti putem izložbe, jer:

„…bez publike, bez posjeta galeriji postavlja se uistinu pitanje čemu služi galerija, a osim same izložbe ovaj centar kao ustanova može ponuditi mladima i dodatno obrazovanje i ekukaciju upravo kroz ovakve radionice“– dodaje Erdić.

 

RadioBK

Podijeli ovaj članak