PODRŠKA INVESTIRANJU: Italijanski ambasador u BiH Marco di Ruzza posjetio Bosansku Krupu

2 min. čitanja

„Bosankar“ – italijansku kompaniju za proizvodnju kabina za poljoprivredne mašine, kamione i industrijska vozila u Bosanskoj Krupi i njenog vlasnika i direktora Giuseppe Franchia, inače i predsjednika Udruženja italijanskih privrednika u Bosni i Hercegovini, posjetio je danas novoimenovani italijanski ambasador u BiH Marco di Ruzza. Ambasador di Ruzza je svojom posjetom potvrdio spremnost italijanskih privrednika da svoj kapital ulažu u ekonomski razvoj BiH pa time i Bosanske Krupe izražavajući ovom prilikom i podršku italijanske vlade. Nakon posjete „Bosankaru“, ambasador Italije Marco di Ruzza u Prijedoru je položio kamen temeljac za izgradnju nove hale za proizvodnju željezničkih vagona.

Da italijanski privrednici u Bosni i Hercegovini, odnedavno okupljeni u istoimenom udruženju, svoj kapital ulažu u veoma uspješne investicije ekonomskog razvoja, potvrđuje i primjer bosanskokrupske kompanije za proizvodnju kabina za poljoprivredne mašine, kamione i industrijska vozila „Bosankar“ koja zapošljava 180 radnika i prema potrebama tržišta, spremni su otvoriti još stotinu radnih mjesta. Svoje proizvode plasiraju na tržišta EU. Italijanska ambasada u BiH je s ciljem jačanja veza, integracije i unapređenja bilateralnih odnosa, snažno podržala inicijativu osnivanja Udruženja italijanskih privrednika u našoj zemlji.

Italija je inače na drugom mjestu zemalja izvoznika u Bosnu i Hercegovinu a na drugom mjestu i po sveukupnoj trgovinskoj razmjeni sa drugim zemljama. Široka mreža italijanskih poduzetnika je vrlo značajna i pronašla je optimalne uslove da svoje poslovanje učvrsti i proširi na bosanskohercegovačkom tržištu, naglasio je ambasador i dodao kako su zajednička ulaganja bh. privrednika i italijanskih investitora i privrednika uspješan model ulaganja u privredu. Italijanski ambasador je stoga istakao kako iznimno cijeni poduzetnički duh i elan vlasnika i direktora kompanije „Bosankar“ Giuseppe Franchia koji je svojim radnicima omogućio dobre uslove rada i solidne plaće.

Podijeli ovaj članak