Početak opće vakcinacije u bosanskokrupskom Domu zdravlja

4 min. čitanja

Zadovoljstvo od 12.februara kada je u Bosanskoj Krupi zabilježn u podacima Higijensko-epidemiološke službe u Bosanskoj Krupi samo jedan oboljelih od Covida 19 trajalo je kratko jer je u zadnjih mjesec dana broj oboljelih znatno porastao i početkom aprila dostigao broj od stotinu oboljelih i gotovo tri stotine stanovnika općine Bosanska Krupa u izolaciji.

Novi talas virusa uvjerio je građane,da i uz poštovanje higijensko-epidemioloških mjera oboljevaju i oni koji ih se striktno pridržavaju,odnosno da je nepredvidivi i još nedovoljno istraženi virus postao brži i opasniji,te da je jedina najbolja zaštita vakcinacija do imunizacije stanovništva.

Vakcinacija u Bosanskoj Krupi započela je po planu i s prvih 60 vakcina koliko je došlo i donacije Republike Srbije BiH vakcinisani su zdravstveni radnici i to prvo oni koji dolaze u kontakt sa suspektnim i oboljelim od corona virusa.Broj onih koji su zbog brojnih napisa sumnjali u Astrazeneca vakcinu bio je mali pa su tako iskoristili priliku da se kroz drugu pošiljku koja je stigla u Zdravstvenu ustanovu u Bosanskoj Krupi iz Zavoda u Bihaću vakcinišu s ostalim medicinskim radnicima i penzionerima ove ustanove,ali zaposlenim iz javnih ustanova bosanskokrupske općine koji prirodom posla dolaze u kontakt s građanima.Tako je na neki način vakcinacijaom policijskih službenika,prosvjetnih radnika srednjih škola,radnika iz JKP“10“ juli,lokalne uprave započela opća vakcinacija na našoj općini.

„Početak značajnije vakcinacije nemedicinskih radnika je u neku ruku prvi test koliko je građana iz javnih ustanova zainteresirano za vakcinaciju jer smo dobili,uz veliko razumijevanje zbog povećanog broja oboljelih od corona virusa na području bosanskokrupske općine u bihaćkom Zavodu koji zaprima i po kriterijima dijeli vakcine na općine USK-a,200 doza vakcine AstraZeneca.Mi smo 150 odlučili upotrijebiti u Domu zdravlja u Bosanskoj Krupi,a 50 u Ambulanti u Bosanskoj Otoci.Očekujemo još vakcina tokom aprila“-izjavio je direktor ZU Dom zdravlja Bosanska Krupa Mujo dr. Kekić.

Saznali smo da neželjenih reakcija poslije dobijenih prvih 60 vakcina gotovo i nije bilo,tek nekoliko građana je imalo simptome koje su inače moguće bile i kod redovnih vakcinacija (povišena temperatura,lagana groznica,bolovi u mišićima) i nestale su za dan-dva poslije vakcinisanja.

„Vakcina štiti da se ne zarazite mada možete i pored nje uhvatiti virus,ali obezbjeđuje lakši oblik oboljenja i isključuje smrtni ishod.Maske ,fizička distanca,izbjegavanje okupljanja,održavanje higijene tijela i prostora u kome se živi i radi ostaju kao oblik zaštite,a vakcinacija će imati najbolji učinak ako se realizuje imunizacija velikog postotka stanovništva.Mi očekujemo novu isporuku vakcina,a molimo sve one koji su već odlučili da će primiti vakcinu da je naš zaključak da se svi telefonom prijave u svoje timove porodične medicine.Molimo da to učine što prije kako bi mi mogli naše planove prilagoditi i bolje se organizirati s timom za vakcinaciju da sve protiče bez gužvi,evo ovako kako ste vidjeli.Znači,obaveza je prijaviti se u porodični tim u Dom zdravlja,dati brj telefona kako bi svakog mogli obavijestiti kada,u koje vrijeme će se moći primiti vakcinu.“-riječi su direktora Muje dr. Kekića.

Svi korisnici zdravstvenih usluga Doma zdravla su također zamoljeni da se telefonom posavjetuju i otklone sve nedoumice oko vakcinacije i vrsta vakcina kroz razgovor s ljekarom i medicinskim sestrama iz svog porodičnog tima,odnosno da koriste stručne i naučne informacije.

Napomenimo još jedanput da je tokom proteklog petka i subote vakcinu primilo još 150 građana,a da će priliku za vakcinaciju u ponedjeljak imati i 50 građana Bosanske Otoke.

Sigurno,sve je to mnogo manje od trenutnih zahtjeva,ali krenulo je uz nadu da će napokon značajnije količine vakcina stići i u Federaciju BiH.

RadioBK

Podijeli ovaj članak