Otvorena “Školska česma” u Arapuši

2 min. čitanja

Daj ženi brašno i vodu, napraviće ti jelo, bez ikakvih problema. Daj ženi našeg kraja mogućnost da uveže još žena, pokrenuće brda i planine, organiziraće manifestacije, nahraniće mase, otvoriće prilike, sajmove, česme…
Svemu ovom gore svjedoče udruženja žena sa našeg područja, koje posljednjih godina rade i grade, druže se i pjevaju, smiju se i u svemu tome, prave sajmove, organiziraju druženja i projekte, a današnja aktivnost otvora “Školske česme” u Arapuši je tek jedna u nizu aktivnosti udruženja Jasminka Čaušević, ali ostalih udruženja žena koje su srčano podržale ovaj otvor.

Česma je punoznačni projekt ovog udruženja i ove mjesne zajednice. Reaktivirana česma, nekadašnja Školska česma koja je sagrađena 1969. godine, kada su učenici i nastavnici tadašnje osnovne škole “Vahida Maglajlić” u Arapuši, zajedno sa direktorom škole Žikom Stanišić, sagradili su ovu česmu za potrebe učenika, ali i mještana pitkom vodom. Tada je nazvana Zikinovac, a zvali su je i Školska česma, budući da je ispred same škole. Obnovljena česma sluziće ne samo lokalnom stanovništvu, već i putnicima prolaznicima, šetacima i biciklistima koji svakodnevno prolaze kroz ovo malo životopisno bosanskokrupsko mjesto, ali i kao neiscrpan izvor lokalnog aktivizma i požrtvovnosti ljudi u Arapuši.

Pitka voda s ovog izvora, koja sada teče kroz česmu, simbolično je još jedna divna aktivnosti Udruženja žena “Jasminka Čaušević”, koja odiše pozitivom, ali i prijateljstvom i suradnjom sa svim udruženjima žena ovog kraja, koje su nesebično bile dio ovog otvora, ruka u ruci, podrška za sve buduće projekte.

Česmu su otvorila djeca Arapuše, a iz udruženja se zahvaljuju svima na dolasku i podršci i pozivaju sve putnike prolaznike, ali i namjerne goste, da dodju, napiju se vode s ove česme, odmore i uživaju u Arapuši, kako oni kažu, centru svijeta!

 

RadioBK

Podijeli ovaj članak