Općinsko vijeće odbilo zahtjev načelnika za preispitivanje odluke vezane za deponiju Meždre

6 min. čitanja

Nešto prije ponoći završena je redovna deseta sjednica Općinskog vijeća Bosanska Krupa koja je počela u popodnevnim satima, tačnije od 16 sati.

Na momente napeta i žučna rasprava, a u pauzi uz nasrtaje jednih na druge, pauze koje su u jednom momentu duže trajale i više ih bilo nego aktivnog rada, ova sjednica je ipak završena sa obrađenih četrnaest tačaka koliko se našlo na usvojenom dnevnom redu.

Vijećnici su usvojili Izvještaj o izvršenju prihoda i rashoda općine Bosanska Krupa za pola godine sa Izvještajem o trošenju tekuće rezerve. Ukupni prihodi prema podacima Općine iznose 5 120 755 KM što čini 54,72% od planiranog budžeta za 2021. godinu. U odnosu na isti period prethodne godine prihodi su veći za 9 %. Ukupni porezni prihodi su veći za 20,50 %, neporezni prihodi za 2,82 % i kapitalni transferi su veći za 58,72 %. Ukupni rashodi iznose 3 153 613 KM, što čini 33,70 % od plana budžeta za 2021.godinu. U odnosu na isti period prethodne godine, ukupni rashodi manji su za 18,54 %. Prihvaćeni su i prijedlozi rješenja kojim se imenuju članovi privremenog Upravnog odbora u dvije ustanove – Centra za socijalni rad i Centra za kulturu, obrazovanje i informisanje, a paralelno s tim ove ustanove bi trebale raspisati konkurs za stalni upravni odbor.

Kako nam se bliži 26. godišnjica oslobođenja Općine i Dan općine vrijeme je bilo da Komsija Općinskog vijeća da prijedloge za dodjelu ovogodišnjih općinskih priznanja, a po osnovu javnog poziva koji je raspisan u mjesecu augustu. Općinsko vijeće je usvojilo prijedlog rješenja. Spisak dobitnika će biti obznanjen na svečanoj sjednici kada će uslijediti uručenje priznanja. Skoro oko svake tačke „varničilo je“ između pozicije i opozicije. Kompromis se teško nalazio, a onda tačka oko koje je još teže bilo naći zajedničku je deponija Meždre-Vlaški do. Naime općinski načelnik je poslao zahtjev za preispitivanjem odluke koju je Općinsko vijeće donijelo na tematskoj sjednici 23. augusta kojom se, od dana stupanja na snagu odluke, van snage stavljaju sve odluke koje su ranije donesene po pitanju deponije. To se odnosi na odluku o davanju saglasnosti na lokaciju Meždre-Vlaški do za deponiju dvije općine Bosanska Krupa i Bužim te grad Cazin, odluku o naknadi za korištenje javnog dobra u vlasništvu općine Bosanska Krupa kao i odluke i sporazumi o regulisanju medjusobnih prava i obaveza   kada je u pitanju održavanje pomenute deponije. To znači da po isteku zakonskog roka od 60 dana općina Bužim i grad Cazin više ne bi mogli svoj otpad odlagati na lokaciji Meždre – Vlaški do.

Načelnik je kazao da jeste za rješavanje problematike, ali ne na način kako je to sada definisano najnovijom odlukom smatrajući da povlačenjem Cazina i Bužima iz priče, Bosanska Krupa neće imati kapaciteta da sama krene u rješavanje ove problematike i zatražio je novu tematsku sjednicu. Sa druge strane iz pozicije su odgovorili da se ova problematika ne rješava skoro 15 godina,da deponija Meždre nema niti jedan dokument, da se problem upravo gomila u vidu tona i tona smeća i da bi ljudski životi i zaštita eko sistema gradjanima ove općine trebali biti bitniji od pitanja kako iznaći finansije.Takodje tražili su da se navede koji su propisi prekršeni i koju će to nepopravljivu štetu izazvati ovakva odluka, što kako su rekli, već nije učinjeno u zadnjih 13 godina.“

Uz konstataciju pozicije da je ovaj problem već odavno na ledjima općine Bosanska Krupa i da se od nečeg mora krenuti kako bi se pitanje odlaganja otpada u općini počelo rješavati odbijen je prijedlog za održavanjem nove tematske sjednice kao i načelnikov zahtjev za preispitivanjem odluke uz zaključak da općinski načelnik, nadležna služba i direktor JKP“10 juli“ u roku od 30 dana urade detaljnu analizu stanja deponije i predlože rješenja problema deponije Meždre-Vlaški do.

Kako nisu provedeni izbori u mjesnim zajednicama i kako ova najniža administrativna organizacija društva ne funkcioniše i time komplikuje svakodnevnicu mještana, vijećnici su donijeli odluku da se imenuju lica koja će biti ovlaštena za zastupanje po mjesnim zajednicama do provodjenja izbora.

Pred sam kraj sjednice riječ je dobila i općinska pravobraniteljica Indira Topčagić koja je reagovala na saopćenja OO NES kojim su tvrdili da je zbog općinskg pravobranioca upitna rekonstrukcija regionalnog puta Arapuša. Ona je ovakve navode demantirala i objasnila da nema smetnje da se put radi, riječ je o regionalnom putu za koji je nadležna Direkcija za ceste USK, ali isto tako da Općina nije vlasnik i da kao takva ne može vršiti eksproprijaciju nečeg što nije u njenom vlasništvu. Želeći otkloniti sumnje u pravobranilaštvo i, kako je kazala, obmanu javnosti, posebno mještana Arapuše, obratila se Općinskom vijeću i ukazala na „neistinite tvrdnje“ pomenutog saopćenja.

Podijeli ovaj članak