„Omladinska banka“ Bosanska Krupa: Potpisano 25 ugovora vrijednih 37.986,7 KM

3 min. čitanja

U Maloj sali Doma kulture jučer je održana ceremonija potpisivanja ugovora sa predstavnicima 25 neformalnih grupa mladih čiji su projekti odobreni u okviru programa „Omladinske banke“ Bosanska Krupa kojeg partnerski podržavaju Grad Bosanska Krupa i Fondacija Mozaik.

Na javni poziv za projekte mladih u okviru Programa, apliciralo je 26 neformalnih grupa. Nakon procesa selekcije odobreno je 25 projekata ukupne vrijednosti 37.986,7 KM, od čega će 15.794 KM biti obezbijeđeno doprinosom grupa iz zajednice, a 22.192,7 KM bit će osigurano iz fonda „Omadinske banke“ Bosanska Krupa kojeg obezbjeđuju Grad Bosanska Krupa (13.315,62 KM) i Fondacija Mozaik od donatora i partnera (8.877,08 KM).

„Za realizaciju projekata predviđen je period od 9. maja do sredine augusta. 4. aprila otvoren je još jedan poziv za aplikaciju projekata pri programu Omladinske banke. Predviđeno je 1.144 KM za projekte i 6.000 za mikrobiznise mada je gradonačelnik Bosanske Krupe rekao da postoji šansa da Grad podrži i više projekata ukoliko mladi budu aplicirali. Nadam se da će se mladi Bosanske Krupe ohrabriti i aplicirati za mikrobiznise, odnosno da će registrovati svoj obrt ili poljoprivredno-komercijalno gazdinstvo. Generalno, Grad Bosanska Krupa u mlade i njihove biznise, ali i ovo je prilika da apliciraju za mikrobiznise pri čemu, pored sufinansiranja u iznosu od 2.000 KM, dobijaju i mentorsku podršku i podršku kroz cijeli program“, istakla je, ispred Fondacije Mozaik, Sanja Kojić, menadžer programa Omladinske banke.

Grad Bosanska Krupa se i ovaj put pokazao kao izuzetna podrška našim omladincima, a, kako ističe gradonačelnik Armin Halitović, tako će biti i u budućnosti.

„Bosanska Krupa je i ove godine pokazala da smo, što se tiče Omladinske banke, broj jedan u Bosni i Hercegovini. Drugi javni poziv prilika je da povećamo broj aplikacija. Skoro sva sredstva koja su planirana budžetom Grada Bosanska Krupa su utrošena. Međutim, ukoliko bude još, npr., 25 aplikacija, mi smo spremni da sve to isfinansiramo. Mladi ljudi trebaju samo da svoje ideje realiziraju, a za sve ostalo, tu je budžet Grada Bosanska Krupa koji će pomoći realizaciju tih ideja“, rekao je Armin Halitović, gradonačelnik Grada Bosanska Krupa.

Zaključno sa ovim javnim pozivom, bosanskokrupski omladinci su, u sklopu programa Omladinske Banke Bosanska Krupa, u posljednjih devet godina realizirali 186 projekata ukupne vrijednosti 422.355,96 KM. Od tog iznosa 134,832.76 KM osigurano je budžetom Grada Bosanska Krupa, 94.023,97 KM izdvojila je Fondacija Mozaik, dok doprinosi neformalnih grupa iznose 193.499,23 KM.

Podijeli ovaj članak