Održana tribina o liku i djelu reisa Dž.Čauševića u JU Opća gimnazija

1 min. čitanja

Učenici i profesori JU Opća gimnazija Bosanska Krupa jučer su prisustvovali tribini o liku i djelu reisa Džemaludina Čauševića a u povodu 151.godišnjice njegovog rođenja koja će se na prigodan način obilježiti 28.decembra.

Organizator tribine je Udruženje „Reis Džemaludin Čauševića“ a predavanje je održao prof.dr. Fikret Midžić. Iz Udruženja „Reis Džemaludin Čaušević“ najavljeno je da će se tribina o liku i djelu reisa Čauševića održati i u Mješovitoj srednjoj školi „Safet Krupić“ u ponedjeljak i u utorak, 13. i 14.decembra.

Hadži Mehmed Džemaludin ef. Čaušević jedna je od najposebnijih i najznačajnih ličnosti Bosanske Krupe.Rođen je 28.decembra 1870. godine u mjestu Arapuša kod Bosanke Krupe. Nakon završetka Bihaćke medrese, školovanje nastavlja u Istanbulu gdje studira pravo, književnost, teologiju, filozofiju, misticizam i historiju. Izabran je za reisu-ul-ulemu 1913.godine a ostavku je podnio 1930. godine, nakon čega se posvetio prevođenju Kur'ana na bosanski jezik koji je objavljen 1937., godinu dana prije Čauševićeve smrti 28.marta 1938.godine.

RadioBK

Podijeli ovaj članak