Održana tribina „Kako voljeti Bosnu i Hercegovini?“

3 min. čitanja

U organizaciji Medžlisa IZ Bosanska Krupa sinoć je, povodom obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u Velikoj sali Doma kulture održana tribina „Kako voljeti Bosnu i Hercegovinu?“.

Tribinu je vodio Harun ef. Hodžić, imam Ratne džamije Igman u Sarajevu. Prigodnim predavanjem u kojem se osvrnuo na hiljadugodišnju tradiciju države Bosne Hodžić je ukazao na nužnost očuvanja kulture sjećanja i obavezu čuvanja domovine i gajenja ljubavi prema njoj, pogotovo kod mlađih generacija.

„Bosna je parče Zemljine kugle natopljeno šehidskom, bosanskom, krvlju, parče koje je za nas sveto i koje mi moramo u budućnosti njegovati i čuvati isto kao ono malo vode na dlanu. Bosna i Hercegovina je naša svetinja, naš amanet i ono za što smo mi spremni, i danas, dati svoje živote. Kroz historiju smo uvijek bili sputavani. Često uskraćeni za istinu. Sada, po prvi put u historiji, imamo pravo govoriti o onome što nam se desilo. To pravo smo ostvarili našom borbom u proteklom ratu. Izborili smo se da možemo jasno da kažemo svijetu ko smo, šta smo, šta nam se dešavalo i da ćemo našu djecu odgajati po našim aršinima. Našu djecu treba učiti budućnosti i suživotu u Bosni i Hercegovini onako kako mi hoćemo, a ne onako kako su nam drugi odredili. Hvala bogu, mi znamo multikulturu živjeti – to pokazujemo već stotinama godina“, istakao je Harun ef. Hodžić naglašavajući da je stanovništvo Bosne i Hercegovine, a pogotovo mlađe generacije, trenutno izloženo propagandi o Bosni kao državi bez budućnosti. „Duša je prazna bez Bosne. To znaju ovi što su vani“,kaže Hodžić, „Da li će ona imati budućnost ili ne, ovisi o nama, koliko ćemo je voljeti, poštovati i čuvati sjećanja na one koji su u njene temelje utkali vlastite živote.“

Mala sala Doma kulture, inače predviđena za održavanje tribine, nije bila dovoljna da primi sve one koji su svojim prisustvom odlučili podržati ovu aktivnost Medžlisa IZ Bosanska Krupa, onih koji su došli ne naučiti već potvrditi kako se voli Bosna i Hercegovina.

 

RadioBK

Podijeli ovaj članak