Održana promocija knjige “Dosije Karlovac-suđenje Fikretu Abdiću” autora Adila Medića i Melike Malešević

2 min. čitanja

U Maloj sali Doma kulture Bosanska Krupa sinoć je održana promocija knjige “Dosije Karlovac - suđenje Fikretu Abdiću” autora Adila Medića i Melike Malešević.

Na oko 700 stranica, knjiga objedinjuje kompletnu dokumentaciju i dokazni materijal, među kojima i iskaze svih logoraša, u sudskom postupku protiv Fikreta Abdića kojemu se u Karlovcu sudilo za ratne zločine protiv civila i ratnih zarobljenika.

Kako ističe Adil Medić, jedan od autora, svrha knjige jeste da sačuva od zaborava i pogrešne interpretacije tog dijela prošlosti Krajine: “Nadam se da će čitaoci, pogotovo oni koji ne znaju ništa o ovome, jednog dana moći spoznati šta se zaista dogodilo. Dobronamjerni će svakako moći izvlačiti zaključke i komparirati, pto je veoma bitno. Podvlačim da su logori pod srpskom komandom i logori pod Abdićevom komandom potpuno istog sadržaja. Razlike među njima otkrivaju se u nijansama  u logorima srpske vojske je bilo više ubijenih, a u Abdićevim je bilo mnogo više žena, djece i staraca. To je ta bitna razlika, ali njihova osnova, suština je ista” , naglašava Medić.

Značaj knjige “Dosije Karlovac - suđenje Fikretu Abdiću”, kako ističe Izan Mustafić, promotor knjige, jeste da ona za sva buduća istraživanja i eventualna procesuiranja može poslužiti u svrhu uvida u utvrđene i potvrđene sudske dokaze “o događanjima u vremenu od 1993 do 1995, tj. u vrijeme tzv. Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, jedan slučaj  dva zločina: zločin protiv civilnog stanovništva i zločin protiv ratnih zarobljenika za sva vremena dokazan, osuđen i ovjeren pečatom Vrhovnog suda Republike Hrvatske, tj. druge države. To je dokument o kojem se više ne može raspravljati. To su dokazi koji su utvrđeni i potvrđeni.”

Knjiga “Dosije Karlovac - suđenje Fikretu Abdiću” rezultat je projekta pokrenutog prije nekoliko godina od strane Saveza udruženja logoraša USK-a, a po njenom objavljivanju određeni dio je poklonjen odgojno-obrazovnim ustanovama te institucijama i institutima koje se bave ovom problematikom radi daljeg istraživanja i pravilne interpretacije.

Podijeli ovaj članak