Održan Međuopćinski biciklistički maraton

2 min. čitanja

U subotu, 18. juna, održan je Međuopćinski biciklistički maraton Bosanska Krupa – Krupa na Uni.

Maraton su zajednički organizirali Grad Bosanska Krupa i Općina Krupa na Uni u okviru projekta „Međuopćinska biciklistička staza općina Bosanska Krupa i Krupa na Uni“ koji je financiran sredstvima Vijeća Evrope u okviru Programa za izgradnju povjerenja. Inicijativa je ovo i rezultat sastanka sa delegacijom Odjela za izgradnju povjerenja Vijeća Evrope.

Riječ je, kako ističe Muho Šertović, predsjednik Kluba ekstremnih sportova „Urban X“ iz Bosanske Krupe, o zahtjevnoj ruti koja iziskuje određenu fizičku spremu.

„Upravo smo zbog zahtjevnosti staze aktivnost nazvali maratonom. Staza je obezbijeđena od strane PS Bosanska Krupa i PS Krupa na Uni. Maraton, dakle, ide u pratnji i na načelu i na začelju biciklističke kolone logističkim vozilima tako da se u slučaju nezgode može intervenirati. Učešće u maratonu uzelo je oko 40-ak učesnikaiz Bosanske Krupe, Cazina, Bužima i Bihaća koji su s Trga Alije Izetbegovića krenuli put Krupe na Uni“, rekao je Šertović.

Okupljanje učesnika započelo je od 8.00 sati na Trgu Alije Izetbegovića u Bosanskoj Krupi odakle je maraton službeno i startao u 9.00 sati. Vidno raspoloženi i fizički spremni za zahtjevnu rutu, kako su nam rekli, učesnici maratona izuzetno su zadovoljni organizacijom i atmosferom koja je pratila jučerašnji maraton.

Učesnici Međuopćinskog biciklističkog maratona Bosanska Krupa prošli su biciklističkom stazom dužine 52,8 km formiranom u okviru projekta „Međuopćinska biciklistička staza općina Bosanska Krupa i Krupa na Uni“ kao dijela Programa za izgradnju povjerenja finansiranom od strana Vijeća Evrope. Cjelokupna staza obilježena je putokazima, a duž staze postavljeno je šest odmarališta za sve one koji se odluče voziti stazom. Detaljan opis rute može se naći na web stranici www.visitbosanskakrupa.ba ili na sljedećem linku www.visitbosanskakrupa.ba ili na sljedećem linku https://www.outdooractive.com/en/route/mountain-biking/meduopcinska-biciklisticka-staza/242523051/?share=%7Ezt4sooha%244ossyaau

 

RadioBK

Podijeli ovaj članak