Obilježen 758. rođendan Bosanske Otoke

2 min. čitanja

U organizaciji Udruženja „Aktiv žena Otoka“, KUD „Mladost“ i NK „Sloga“, te u saradnji sa JU OŠ „Otoka“, JU Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje, Gradom Bosanska Krupa i gradonačelnikom Arminom Halitovićem, jučer je uz bogat kulturno-umjetnički program obilježen 758. rođendan Bosanske Otoke.

U dokumentima Mihajla župana Sanskog, davne 1264. godine prvi put je spomenuta Otoka, pod nazivom Insula, da bi dolaskom Osmanlija nosila naziv Ada-i kebir (Veliki Otok). Vladari Bosanske Otoke bili su Babonići-Blagajski. Otoka je 1418. godine formalno postala kraljevski grad, ali su kneževi Babonići-Blagajski i dalje bili njeni stvarni gospodari. Do 1958. godine Bosanska Otoka je bila opština, kojoj su pripadala naselja Banjani, Baštra, Srednji Bušević, Glavica, Ivanjska, Jezerski, Ljusina, Mahmić Selo, te je brojala oko 9.600 stanovnika. Od 1958. godine pripojena je opštini Bosanska Krupa.

Građani su od jutarnjih sati mogli uživati u izložbi slika otočkih umjetnika koja je bila postavljena ispred Doma kulture. Rođendan je proslavljen uz rođendansku tortu od 4 metra, a obilježavanje je nastavljeno obilaskom spomen sobe i spomen obilježja. U poslijepodnevnim satima obilježavanje se nastavilo na svečanoj akademiji. Zvanice je pozdravio  gradonačelnik Armin Halitović i pri tome izdvojio da Bosanska Otoka ima što nema niko u državi. Ima Mladost. Ima Slogu. Ima Aktiv žena Otoka. Ima školu koja je uvijek gradila intelektualce koji su uspijevali u životu, ne samo u Otoci, Krupi već i šire.

Uz bogat kulturno-umjetnički program, podsjetilo se i na početke nogometa i kluba NK Sloga, govorilo o njihovoj ovogodišnjoj stotoj obljetnici kao i o godišnjici KUD-a Mladost, a prisutni su imali priliku i uživati u putovanju kroz historiju Otoke koje su pripremile učenice OŠ Otoka.

Podijeli ovaj članak