Obilježavanje datuma djece sa Downovim sindromom u JU “Dječije obdanište i dom učenika“ Bosanska Krupa

2 min. čitanja
21. mart je Svjetski dan osoba sa Down sindromom. Ovaj datum je ustanovljen 2006. godine, a prvi put obilježen u Singapuru. Ime Down potiče od imena engleskog ljekara Johna Langdona Downa, koji je prvi put opisao sindrom davne 1866. godine. Uzrok sindroma je otkrio francuski genetičar Jerome Lejeune 1959. godine, uočivši da je na 21. paru hromosoma jedan hromosom viška, odnosno, da su umjesto 2, prisutna 3 hromosoma.
Hromosom je osnovna organizaciono-funkcionalna jedinica svakog organizma, koja sadrži genetske informacije za razvoj svih ostalih elemenata strukture i funkcije svakog organizma.
Hromosomi dolaze u paru i u svakoj ćeliji se nalazi 23 para. U jednom paru jedan hromosom potječe od majke, a drugi od oca.
Svake godine se rodi oko 3.000 do 5.000 djece sa Down-ovim sindromom. Pogađa sve rasne skupine i može se pojaviti u bilo kojoj porodici bez obzira na zdravlje roditelja. Osobe sa ovim sindromom zrače toplinom i ljubavi. Iako su društveni, nažalost je česta pojava da nailaze na neprihvatanje i poteškoće pri zapošljavanju i samoj socijalizaciji.
Njihova kvaliteta života se može poboljšati zadovoljavanjem njihovih zdravstvenih potreba, odnosno redovnim zdravstvenim pregledima radi praćenja psihičkog i fizičkog stanja kroz
neizostavnu roditeljsku brigu i podršku, kao i podizanjem svijesti i razumijevanjem ne razlikujući ih i prihvatajući ih, ispunjavajući njihove lične potencijale.
Svake godine ovaj datum obilježava predškolske i školske obrazovne ustanove kroz edukacije. Tako su i ove godine bosanskokrupske osnovne i srednje škole, kao i JU „Dječije obdanište i dom učenika“ Bosanska Krupa, obilježili ovaj značajan datum. Simbol obilježavanja ovog dana su šarene čarape jer ih osobe sa Down-ovim sindromom ne mogu upariti, zbog čega danas ljudi širom svijeta noseći različite čarape iskazuju potporu borbi osoba sa Down-ovim sindromom.
Podijeli ovaj članak