Obilježavanje Dana Patriotske lige i Dana otpora agresiji na Bosansku Krupu

2 min. čitanja

U četvrtak se navršava trideset godina od napada na Bosansku Krupu, početka agonije duge 1244 dana, čina zbog kojeg su Krupljani ostali bez svojih domova, što je tragičnije bez više od 500 sugrađana, boraca, najboljih bosanskohercegovačkih sinova.

Povodom ovog značajnog datuma grada, u organizaciji Patriotske lige pod pokroviteljstvom Grada Bosanska Krupa, a u saradnji sa JU „Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje“ i JU Opća gimnazija „Bosanska Krupa“ pripremljeno je nekoliko aktivnosti.

Obilježavanje počinje u srijedu, 20.04.2022.godine, u 11:00 sati na Centralnom spomen-obilježju polaganjem cvijeća i historijskim časom koji će održati Mujo ef. Ćehić, a nastavlja se u četvrtak, 21.04.2022.godine, kada će se u Domu kulture (Mala sala) održati Svečana akademija povodom obilježavanja Dana otpora agresiji na Bosansku Krupu sa početkom u 18:30 sati.

U okviru obilježavanja Dana otpora agresiji, JU „Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje“ pripremila je u Gradskoj galeriji izložbu slika sa motivima Bosanske Krupe naslikane u ratnom i postratnom periodu od strane bosanskokrupskih umjetnika. Otvor izložbe je planiran 21.aprila u 18:00 sati, a izložba će biti otvorena narednih mjesec dana.

Nadalje, u saradnji sa JU Opća gimnazija „Bosanska Krupa“ otvorena je i izložba ratnih fotografija Bosanske Krupe koja je postavljena u zgradi JU Opća gimnazija „Bosanska Krupa“. Izložba je otvorena od ponedjeljka, a građani će istu moći posjetiti svaki radni dan do kraja aprila. Povodom obilježavanja 21. aprila, JU Opća gimnazija „Bosanska Krupa“ organizuje i postavljanje Izložbe ratnih fotografija i printanih materijala, te historijski čas dana 21.04.2022.godine sa početkom u 11:00 sati.

Podijeli ovaj članak