Obilaskom spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi obilježen Dan Armije RBiH

2 min. čitanja

Predstavnici lokalne vlasti, boračkih udruženja, 511. slavne bbr., u povodu 15. aprila – Dana Armije RBiH, obišli su danas spomen-obilježje u Bosanskoj Krupi, položili cvijeće i pred duše poginulih boraca proučili Fatihu.

Dvadeset deveta godišnjica formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine, i ove je godine zbog pandemije koronavirusa, u Bosanskoj Krupi obilježena skromno ali dostojanstveno, samo obilaskom Centralnog spomen-obilježja i učenjem Fatihe.

U delegaciji koja je obišla obilježje bili su načelnik Općine Bosanska Krupa, predsjedavajući Općinskog vijeća i njegov zamjenik, pojedini općinski vijećnici, predstavnici boračkih organizacija i političkih partija.

Naglasili su da je 15. april izuzetno važan datum za sve koji su se borili za slobodnu i multietničku BiH, kao i to da se doprinos hrabrih i čestitih boraca, naročito onih što mir i slobodu platiše svojim životom, nikada ne smije zaboraviti.

Podsjetimo, Armija Republike Bosne i Hercegovine bila je zvanična oružana snaga Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme agresije na RBiH. Osnovana je 15. aprila 1992. godine i formirana od jedinica Teritorijalne odbrane BiH i organiziranih dobrovoljaca. Vrhovni zapovjednik bio je predsjednik Republike, a nakon Dejtonskog sporazuma, ARBiH je zajedno sa HVO-om formirala Vojsku Federacije BiH, da bi nakon reforme odbrane bila transformisana u “Bosanske rendžere”, jednu od tri pukovije u okviru Oružanih snaga BiH. Bila je sastavljena od korpusa.

Najčešći simbol A RBiH bio je ljiljan, a grb iste je ustvari grb RBiH uz dodatak zlatnih mačeva i vojnih natpisa. Najveće odlikovanje je “Zlatni ljiljan”, koji se dobijao za efikasnost odrađivanja svrhe i cilja A RBiH, a svrha i cilj bili su upravo odbrana međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine, od stranih i domaćih izdajnika.

Podijeli ovaj članak