Novi „član“ Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bosanska Krupa

3 min. čitanja

Postavljajući prioritete u 2021 godini Uprava i članovi „Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bosanska Krupa“ (DVD) su između ostalog pokrenuli pitanje nabavke vatrogasnog vozila za potrebe tehničkih intervencija traženja i spašavanja. Tadašnje komandno vozilo sa kojim je DVD raspolagao nije moglo pružiti adekvatnu podršku različitim timovima prilikom intervencija te se iz tih razloga odlučilo reorganizirati vozni park u smislu nabavke vatrogasnog tehničkog vozila za prevoz ljudstva i opreme kod intervencija traženja i spašavanja na vodi kao i sa visina a za koje društvo posjeduje opremu.

Potrebna sredstva su prikupljenja iz vlastitih izvora od članarina, projektne aktivnosti te prodajom komandnog vozila. Na javni poziv za podršku u sufinasiranju nabavke vozila od mnogih upućenih poziva privatnom i javnom sektoru na iste su se odazvali JP Unsko-sanske šume doo i Ibrahimović doo.

U konačnici zahvaljujući vlastitim sredstvima i sredstvima društveno odgovornih kompanija prikupljena su sredstva u visini od 11.000,00KM za nabavku vozila. Prikupljenim sredstvima je nabavljeno vatrogasno vozilo kombi Renault Master 2000 godište sa 6 sjedišta i prostorom za smještaj opreme.

Započeti projekat nabavke tehničkog vozila je završen u 2022. godini sa registraciom, brendiranjem i opremanjem te stavljanjem na raspolaganje timu za traženje i spašavanja ali i svim stanovnicima na području lokalne zajednice Grada Bosanska Krupa.

U narednom periodu predstoji uređenje unutrašnjog prostora za adekvatniji smještaj opreme odnosno prilagođavanje istog za opremu i sredstva za spašavanje na vodi i sa visina koju koristi vatrogasno-spasilačka jednica DVD-a Bosanska Krupa.

“Ovom prilikom se zahvaljujemo komapanijama JP USŠ doo i Ibrahimović doo na sunfinasiranju kao i Prostovoljnom gasilskom društvu (PGD) Vrh nad Laškim koje razumjevajući naše materijane mogućnosti ustupilo vozilo po povoljnijoj od prvobitno tražene cijene.”

Zahvalnice za podršku u realizaciji ovog projekta direktorima društveno odgovornih komapanija JP Unsko-sanske šume doo g-dinu Šerifu Kaljikoviću i Ibrahimović doo g-đi Dževidi Džajić uručila je zamjenica predsjednika vatrogasnog društva Nermina Avdagić.

DVD BOSANSKA KRUPA se finansira kroz članarinu, budžete organa vlasti, projekte po javnim pozivima, donacije pravnih i fizičkih lica a prikupljena sredstva koristimo za nabavku nove i održavanje postojeće opreme. Na području Grada Bosanska Krupa egzistiraju tri DVD-a koje organ uprave kroz budžetsko finasiranje podržava godišnje iznosima od po 3.000,00KM.

Podijeli ovaj članak