Nesavjesni građani i dalje pale šume

3 min. čitanja

U posljednje vrijeme, zbog učestalih šumskih požara, ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa, u više navrata upozoravalo je na štetne posljedice nekontroliranog paljenja vatri i pozivalo građane da preventivno djeluju, kako ne bi došlo do šumskog požara. Unatoč svemu, jedan dio nesavjesnih građana nastavio je sa starom praksom nanošenja štete prirodi i društvu namjernim izazvanjem požara. Takav jedan slučaj desio se u srijedu 3. marta 2021. godine, u gospodarskoj jedinici Baštra-Ćorkovača gdje je u 11 sati, za sada nepoznato lice, izazvalo požar na privatnom zemljištu u blizini sela Bulećani koji se tokom dana i cijele naredne noći nastavio širiti.

Odmah po dojavi o izbijanju požara, zaposlenici Pogona gospodarenja za općinu Bosanska Krupa Nurija Kovačević, Ćazim Mahmić i Asim Kovačević izišli su na teren kako bi spriječili da požar zahvati državnu šumu. Pomoć našim šumarima pružili su pripadnici Vatrogasne jedinice iz Bosanske Krupe Adnan Pašalić i Fuad Nuhić. U četvrtak  4. marta, zbog jakog vjetra koji je pogodovao širenju požara, uprkos ogromnom naporu naših šumara, vatra je zahvatila i državnu šumu u 15,30 sati.

Iako je državno zemljište bilo razdvojeno putem, snažan plamen nošen vjetrom uspio je da zapali državnu šumu. Vatra je zahvatila odjel 99. odsjek G na kojem se nalazi hrstova šuma. Brzom intervencijom šumara i vatrogasaca požar je ugašen u 16,30 sati. Za svega sat vremena koliko je trajao požar u državnoj šumi izgorjela je površina od 2,5 hektara. Opožarena površina na privatnom zemljištu je daleko veća i iznosi između 10 i 15 hektara. Bez ogromnog truda naših šumara i vatrogasaca, ovaj požar mogao je da ima i katastrofalne posljedice s obzirom da je umalo zahvatio i minirane površine. U tom slučaju, zbog nemogućnosti gašenja, požar bi se dodatno proširio i zahvatio kompletnu Ćorkovaču, a štetne posljedice bile bi nesagledive. Ovom prilikom apelujemo na sve građane da se suzdrže od paljenja vatri i da prilikom čišćenja svojih imanja istu ne ostavljaju bez nadzora. Podsjećamo da je svako izazivanje  požara, namjerno ili nehotično, krivično djelo za koje sljeduju visoke nočvane kazne, kao i kazne zatvora u trajanju do dvanaest godina. Pozivamo i sve pripadnike policije i nadležne sudske organe da otkriju i adekvatno procesuiraju izazivače požara koji svojim nerazumnim postupcima nanose nemjerljive štete kako prirodi tako i kompletnom društvu.

Podijeli ovaj članak