Nedjelja i deset medalja za karatiste Feniksa,devet zlatnih i jedna bronzana

3 min. čitanja

U nedjelju su karatisti „Feniksa“branili boje svoga kluba na dva takmičenja koja su se odigravala istovremeno u dva grada: Banja Luci i Bužimu. I ovog puta,po navici, nisu se vratili praznih ruku.

U Banja Luci je Senaid Veladžić osvojio dvije zlatne medalje u katama (juniori i seniori), a Iman Begić jednu zlatnu medalju (borbe U21 -55kg).

U Banjaluci u nedjelju, 21. februara 2021. godine, u organizaciji Karate saveza Republike Srpske, održan 2. Međunarodni karate turnir ”Srpska Open 2021”na kojem je nastupilo 615 takmičara.Takmičari su bili iz 70 klubova iz pet zemalja.U borbama se vodilo računa da prilikom takmičenja na tatamiju bude maksimalno do 50 takmičara.Senaid Veladžić,učesnik svjetskog prvenstva u Čileu,europskih prvenstvava u Mađarskoj i Rusiji ranijih godina i osvajač brojnih medalja u toku dvanest godina bavljenja karateom donio je dvije zlatne medalje,a Iman Begić,istaknuta karatašica „Feniksa“ ,učesnica i osvajačica brojnih zlatnih medalja na velikim međunarodnim takmičenjima jedno zlato za ovaj put.

Isti dan ,u po kalendaru karate saveza Unsko-sanskog kantona,a u čast Dana Općine održano je takmičenje Bužimu. Bio je to 10. Kantonalni karate turnir za djecu, kadete, juniore i seniore ,,BUŽIM 2021”.

Medalje sa ovog takmičenja za Feniks je osvojilo 6 takmičara i takmičarki. Vratili su se sa sedam medalja, jer je dvije zlatne osvojio perspektivni karatista. Musić Adin – 1. mjesto kate 2008, 1. mjesto borbe 2008 -55kg. Zlatom se na takmičenju u Bužimu okitio i Patković Dani -1. mjesto borbe dječaci 2009 -37kg. I kraj za zlatne Feniksovce iz Bužima još nije, jer su tu Veladžić Alem – 1. mjesto kate dječaci 2009 i Grošić Adna – 1. mjesto borbe juniorke open. A ništa manje nije vrijedna ni medalja koju je u Bosansku Krupu donijela Husarević Emana- 3. mjesto borbe kadetkinje +54 kg.

Slijedi narednog vikenda takmičenje na u Tuzla OPEN 27.februara (XXIII TK-a Open, Otvoreno prvenstvo Tuzlanskog kantona u karateu s tehničkim organizatorom Klubom borilačkih sportova „Tuzla“ Tuzla), s kojeg se Fenksovci nadaju brojnim medaljama.

To je veoma jako natjecanje s rodnim listom od 25 godina. Potom dolaze prvenstva karatista Unsko-sanskog kantona ,federalna i državna prvenstva.

Zimsku pauzu u karate klubu „Feniks“ iskoristili su maksimalno unapređujući svoja znanja u karate vještinama i podižući fizičku spremu, a posebno su istakli učešće na ovogodišnjem edukativnom seminaru na Jahaorini. S nestrpljenjem u „Feniksu“očekuju i veliko međunarodno takmičenje u Poreču na kojem će učestvovati Senaid Veladžić s trenerom Mujom Begićem.

Karate klub „Feniks“ već dugo godina je jedan od najbrojnijih klubova na Unsko-sanskom kantonu,a među 10-12 u Bosni i Hercegovini. Trenutno u klubu je 50 aktivnih članova koji imaju četri do pet treninga sedmično.

Radio BK

Podijeli ovaj članak