Najava: Promocija knjige “U trostrukom obruču – Okrug Bihać u vojnim planovima i izvještajima Srpske vojske Krajine 1994.-1995” autora dr. sc. Franje Jurića

2 min. čitanja

U organizaciji JU “Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje” Bosanska Krupa 25.9.2023. godine od 19 sati u Maloj sali Doma kulture održat će se promocija knjige “U trostrukom obruču – Okrug Bihać u vojnim planovima i izvještajima Srpske vojske Krajine 1994.-1995” autora dr. sc. Franje Jurića.
Knjiga je rezultat dugogodišnjeg naučno-istraživačkog rada autora, te po prvi puta naučno i na temelju relevantne (orginalne) i dostupne arhivske građe i dokumenata tzv. Srpske vojske Krajine, donosi uvid u ratne planove i borbene aktivnosti koje je ova vojska zajedno sa “Vojskom Republike Srpske” i “Narodnom odbranom” izvodila na području Okruga Bihać, pa tako i na području Bosanske Krupe.
Knjiga donosi preko dvjesta vojnih dokumenata – izvještaja koji govore o planiranju i izvođenju vojnih operacija na području bihaćkog okruga u vrijeme rata. Osim toga, u dostupnim izvještajima se govori i o civilnim aspektima stradanja Okruga Bihać, kao što su opskrba stanovništva, šverc, humanitarna kriza i drugim civilnim pitanjima.
Na poseban način, neophodno je istaknuti, da ova knjiga na temelju vojnih i civilnih dokumenta tzv. Republike Srpske Krajine i tzv. Srpske vojske Krajine, jasno osvjetljava i potvrđuje herojsku borbu pripadnika 5. korpusa A RBiH, HVO regije Bihać i MUP-a u obrani ovog dijela BiH u ratu 1992.-1995. godine, u vrijeme 1201 dana potpune izolacije i blokade.
Knjiga će kao takva, poslužiti sadšnjim, ali i budućim generacijama, čitalačkoj publici i akademskoj zajednici bolji uvid i razumjevanje događaja iz zadnjeg odbrambeno-oslobodilačkog rata, obrane Bosanske krajine, ali i dati veliki doprinos suvremenoj bosansko-hercegovačkoj historijografiju u proučavanju ovog dijela suvremene historije BiH.
Promotori su: dr.sc. Albin Muslić, dr.sc. Jasmin Budimlić, dr.sc. Franjo Jurić (autor), Samir Tulić i Almir Kurtović.
Pozivamo sve građane da svojim prisustvom uveličaju ovaj događaj.
Dobro došli

Podijeli ovaj članak