NAJAVA: Promocija knjige „Nastanak i djelovanje Autonomne pokrajine Zapadna Bosna“ autora Muje Begića

2 min. čitanja

U organizaciji Javne ustanove “Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje” Bosanska Krupa  , 18.05 (Srijeda) će u maloj sali Doma kulture sa početkom u 18 sati i 30 minuta,  biti održana promocija knjige “Nastanak i djelovanje Autonomne pokrajine Zapadna Bosna” autora Muje Begića.

Knjiga predstavlja obimnu studiju političkih i vojnih dešavanja u Bihaćkom okrugu tokom protekle agresije na našu zemlju, i zasnovana je na velikom broju historijskih izvora. Svoj naučno-istraživački rad autor već decenijama usmjerava na istraživanje ratnih stradanja u Bosni i Hercegovini.

Posljednjih godina posebno se bavio otkrivanjem stvarne istine o nastanku i djelovanju Autonomne pokrajine Zapadna Bosna da bi, kako kaže, istinom stvorio uvjete za pomirenje ljudi u Bosanskoj Krajini. Spomenuta knjiga je prvi dokumentaristički pristup ovom političkom fenomenu koji je doveo do teških zločina nad civilima i međubošnjačkog sukoba u Bosanskoj krajini od 1993. do 1995. godine. Mujo Begić je u bh.javnosti etabliran kao naučnik koji se bavi pitanjem agresije na našu zemlju, ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Uz mnoštvo naučno-istraživačkih radova autor je i nekoliko zapaženih knjiga: “Ljutočka dolino, nikad ne zaboravi”, “Genocid u Ključu”, zatim “U opsadi 1.201 dan – Bihać, zaštićena zona UN-a”. Tu je i veliko istraživanje sa Senadinom Ramićem i Zlatanom Ališićem “Tomašica – masovna grobnica”, pa knjiga “Zločini ustanika u Ljutočkoj dolini 1941. godine” i knjiga “Genocid u Sanskom Mostu”.

Podijeli ovaj članak