NAJAVA: Promocija knjige „Ka razumijevanju Kur'ana“ autora hafiza dr. Rifeta Šahinovića

2 min. čitanja

U četvrtak, 31. marta 2022. godine, s početkom u 18:30 sati, održat će se promocija knjige „Ka razumijevanju Kur'ana“ autora hafiza dr. Rifeta Šahinovića. Promocija knjige organizuje se u Domu kulture Bosanska Krupa (mala sala), a organizatori promocije su Grad Bosanska Krupa, gradonačelnik Armin Halitović i Medžlis IZ Bosanska Krupa.

Izdavači knjige su Muftijstvo bihaćko i Medresa „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“. Urednik djela je mr. Suad Mahmutović, a recenzije su uradili prof. dr. Nedžad-ef. Grabus, muftija sarajevski, hafiz Mehmed-ef. Kudić, muftija bihaćki i  hafiz doc. dr. Mensur-ef. Malkić, direktor gazi Husrev-begove medrese.

Učesnici programa su dr. hafiz Rifet Šahinović – autor, mr. Suad Mahmutović – promotor i mr. Amir Mehić – moderator.

Rifet Šahinović rođen je 1972. godine u Zaradostovu, općina Bužim. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu 1987. godine, a Gazi Husrev-begovu medresu 1991. godine u Sarajevu. Na Fakultetu islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, na Katedri tefsira, diplomirao je 2001. godine na temu Mustafa Mahmud i naučni tefsir. Na istom fakultetu 2012. godine, na Katedri akaida, odbranio je magistarski rad pod nazivom Tenzih i tešbih u Nasrovoj teologiji prirode. Doktorsku disertaciju pod nazivom Muhammed Asad – potraga za racionalnošću u klasičnim komentarima Kur’ana okončao je 2015. godine, također na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Pet godina kasnije, tj. 2020. godine položio je hifz pred Komisijom Rijaseta IZ-e te stekao titulu hafiz Kur’ana. Bio je direktor Medrese u mandatnom periodu od 2002. do 2006. godine. Trenutno radi u Cazinskoj medresi kao predavač/profesor na predmetima Akaid i Kiraet.

Podijeli ovaj članak