NAJAVA: Obilježavanje 29. godišnjice osnivanja IDČ “Faraoni” i specijalnih jedinica 511. sbbr

2 min. čitanja

U Bosanskoj Krupi se u ponedjedljak, 11. aprila, na prigodan način obilježava 29. godišnjica osnivanja Izviđačko-diverzantske čete “Faraoni“ i specijalnih jedinica 511. slavne brdske brigade.

Dan IDČ „Faraoni“ i specijalnih jedinica 511. slavne brdske brigade: Izviđačko-diverzantskog voda (IDV) „Parage“, Prvog brdskog bataljona, IDV „Demoni“, Drugog brdskog bataljona, IDV „Gromovi“, Trećeg brdskog bataljona, obilježit će se polaganjem cvijeća na spomen-obilježjima i šehitlucima na prostoru lokalne zajednice.

Okupljanje delegacija je kod Centralnog spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi u ponedjeljak u 10.00 sati. Predstavnici vlasti, udruženja proisteklih iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, građani, obići će obilježja u Bosanskoj Otoci, Jezerskom i Pištalinama, te spomen-obilježje Ljiljan.

Podsjećamo, 11. aprila 1993. godine, naredbom komandanta 511. slavne bbr., formirana je Izviđačko-diverzantska četa koja je dobila ime „Faraoni“. Inače, ova jedinica nosila je i tradiciju prve oružane formacije u Bosanskoj Krupi koja je pod okriljem Teritorijalne odbrane formirana 11. aprila 1992. godine. IDČ „Faraoni“ su prošli sva ratišta u zoni odgovornosti 5. korpusa, a na ratnom putu ove čete kroz koju je prošlo više od 200 boraca i starješina poginula su njena 34 pripadnika, 62 su teže ranjena, a gotovo svi su lakše ranjeni. Osmorica „Faraona“ su nosioci najvišeg ratnog priznanja – značke „Zlatni ljiljan“, a dvojica priznanja „Srebreni štit“.

Podijeli ovaj članak